Eerdmans waarschuwt: EU-migratiepact kost Nederland miljoenen
Vorige week reisde minister Faber af naar Luxemburg om met Europese ministers te overleggen over het EU-migratiepact. Het kabinet staat positief tegenover het pact, maar Joost Eerdmans, leider van JA21, uitte zware kritiek op de plannen. Hij noemde het eerder al een "Europese dwangwet" en waarschuwde dat het pact nadelige gevolgen heeft voor Nederland.
Eén van de meest omstreden onderdelen van het pact is volgens Eerdmans de verplichte herverdeling van asielzoekers over de EU-lidstaten. Ongeacht hoe restrictief het Nederlandse asielbeleid is, zou Brussel bepalen hoeveel asielzoekers Nederland moet opvangen. Eerdmans benadrukt dat dit ingaat tegen wat JA21 beoogt, namelijk een strenger en rechtvaardiger asielbeleid dat opvang in de regio en samenwerking met partnerlanden zoals Albanië en Rwanda stimuleert.
Een uitzondering binnen het pact biedt landen de mogelijkheid om afgewezen asielzoekers "af te kopen" voor 20.000 euro per persoon. Eerdmans wijst erop dat dit een schijnoplossing is, aangezien een asielzoeker Nederland uiteindelijk ongeveer 800.000 euro kost. Dankzij een motie van JA21 kiest Nederland nu voor deze afkoopoptie, maar Eerdmans blijft kritisch. "Het Pact reguleert en borgt asielopvang op Europese bodem tot in lengte van jaren, wat haaks staat op onze visie voor een grondige stelselwijziging," aldus Eerdmans.
Een ander zorgelijk punt voor JA21 is de beperking op het uitroepen van een "asielnoodsituatie". Volgens het pact kan Nederland dit niet meer zelfstandig doen zonder eerst toestemming te vragen aan de Europese Commissie. Eerdmans ziet dit als een ernstige inperking van de nationale soevereiniteit en een stap in de richting van meer Brusselse controle over het Nederlandse asielbeleid.
EU-landen zijn blij met het Pact. Migranten worden sneller gescreend, grensprocedures worden sneller en kansloze asielzoekers worden effectiever teruggestuurd.
— Joost Eerdmans (@Eerdmans) October 13, 2024
Het Pact kent enkele goede elementen maar blijkt in werkelijkheid een definitieve asielstrop voor Nederland (2/9)