Woke-beleid in Brits ziekenhuis: verbod op gender-aanduiding bij geboorte
In het James Paget-ziekenhuis in het Engelse plaatsje Great Yarmouth heeft de directie een opmerkelijk besluit genomen: voortaan mogen artsen en verpleegkundigen niet meer zeggen dat een baby als jongen of meisje wordt geboren. In plaats daarvan is het personeel verplicht te spreken over het 'toegewezen geslacht' bij de geboorte, meldt The Telegraph.
Deze verandering maakt deel uit van een bredere inspanning van het ziekenhuis om inclusiever en diverser te worden, zoals uiteengezet in een nieuwe gids getiteld Celebrating Pride. De acht pagina’s tellende gids, die eerder dit jaar werd gepubliceerd, raadt medische professionals aan om de termen 'geboren als vrouw' of 'geboren als man' te vermijden. In plaats daarvan moet worden gesproken over 'het geslacht dat bij de geboorte is toegewezen'. Een voorbeeld in het document luidt: "Bij de geboorte werd Max als meisje aangemerkt, maar op de middelbare school onderging hij een transitie en nu is hij een man."
Naast het taalgebruik rondom gender, stelt de gids ook andere richtlijnen voor. Zo worden de woorden 'dame' en 'heer' afgeraden, evenals het gebruik van geslachtsgebonden titels zoals 'brandweerman'. Ook bevat het document een lijst met lhbti-terminologie en uitleg over genderneutrale voornaamwoorden, zoals 'hen' en 'die', evenals afbeeldingen van verschillende transgendervlaggen.
Kritiek op het beleid
Het nieuwe beleid lokt sterke reacties uit. Zo uit Rupert Lowe, lid van het Britse parlement, zijn ongenoegen over het document. "Dit is gestoord. Er zijn twee geslachten bij de geboorte: mannelijk en vrouwelijk. Het is feitelijk onjuist om iets anders te beweren", verklaarde Lowe tegenover GB News. Hij benadrukte dat medische professionals de biologische werkelijkheid moeten respecteren. "We moeten dit woke-virus dringend uit ziekenhuizen en andere publieke instellingen verwijderen."
Ook BBB-Kamerlid Claudia van Zanten toont zich kritisch. 'Hoe doorgeslagen woke-waanzin alles sloopt. Werkelijk gestoord', reageert ze op X.
Hoewel het James Paget Hospital het beleid verdedigt als een manier om een inclusievere werkomgeving te creëren, weigert de directie verdere commentaar te geven op de kritiek.
Het is niet de eerste keer dat de Britse zorg zich inclusief wil opstellen. Sinds kort zijn Britse radiologen nu verplicht om mannen tussen de 12 en 55 jaar te vragen of ze zwanger zijn voordat ze een röntgenfoto of CT-scan ondergaan. Deze vraag wordt traditioneel alleen aan vrouwen gesteld. Deze richtlijn van de Britse gezondheidsdienst NHS is ingevoerd om inclusiever te zijn voor non-binaire, transgender en intersekse patiënten.