Finse regering wil historisch laag geboortecijfer aanpakken
Het lage geboortecijfer in Finland baart de overheid zorgen. Met 1,26 kinderen per vrouw heeft het land het laagste vruchtbaarheidscijfer van alle Scandinavische landen, en historisch gezien zelfs het laagste ooit. Om het tij te keren, liggen er nu voorstellen op tafel om de bevolking te laten groeien – maar het pad naar een oplossing verdeelt de Finse politiek: een geboortebonus versus een sterkere focus op arbeidsmigratie.
In een recent onderzoek stelde de Finse overheid voor om jonge Finse vrouwen financieel te stimuleren om op jongere leeftijd kinderen te krijgen. Jonge vrouwen onder de dertig die hun eerste kind krijgen zouden een bonus van 30.000 euro ontvangen. Het voorstel komt in reactie op de aanhoudende daling van het geboortecijfer in Finland, waar het aantal kinderen per vrouw flink achterblijft vergeleken met bijvoorbeeld Nederland, dat een gemiddeld cijfer van 1,43 kinderen per vrouw kent.
De financiële bonus zou jonge Finse vrouwen een duwtje in de rug geven om eerder te beginnen aan gezinsuitbreiding. De politiek reageert echter verdeeld op dit idee. Onderzoeksprofessor Anna Rotkirch, die het voorstel steunde, stuitte op afkeuring door zowel de Volkspartij als de Echte Finnen, die beide weinig zien in het idee om een prijskaartje aan geboortes te hangen. Anders Adlercreutz, partijleider van de Zweedse Volkspartij, stelt bij staatsomroep Yle: “Het idee van betalen per kind voelt een beetje vertekend aan.”
Jani Mäkelä, fractievoorzitter van de Echte Finnen, voegt hieraan toe dat andere, niet-financiële factoren invloed hebben op de bereidheid om een gezin te stichten, zoals klimaatbewustzijn en onzekerheden rond de toekomst.
Arbeidsmigratie als alternatieve oplossing
Finland overweegt als alternatief om in te zetten op arbeidsmigratie om de bevolkingsgroei te waarborgen. Politieke partijen, zoals de Zweedse Volkspartij, pleiten voor een jaarlijkse instroom van zo’n 40.000 migranten, wat volgens hen essentieel is voor de economische duurzaamheid en groei van Finland. “Investeren in arbeidsmigratie en zorgen voor een goede integratie is noodzakelijk,” stelt Adlercreutz tegenover Yle. De verwachting is dat, zonder grote demografische veranderingen, Finland anders met serieuze economische uitdagingen zal worden geconfronteerd.
De oorlog in Oekraïne heeft in Finland gezorgd voor een tijdelijke piek in de immigratiecijfers. Sinds de Russische inval zijn er 70.000 Oekraïense vluchtelingen naar Finland gevlucht. In totaal komt de netto-immigratie dit jaar uit op zo’n 52.000, ver boven het gemiddelde van 15.000 per jaar dat Finland kende vóór 2020. Als de Oekraïners buiten beschouwing worden gelaten, zou Finland alsnog een jaarlijkse immigratie van 40.000 mensen hebben, mede door de focus op arbeidsmigratie.