EU wil ‘immuniteit’ tegen desinformatie opbouwen: ‘Preventie effectiever dan bestrijding’
EU-voorzitter Ursula von der Leyen heeft opnieuw het belang van het aanpakken van desinformatie benadrukt. Op de Copenhagen Democracy Summit roept ze op om een nieuwe strategie te omarmen: ‘prebunken’. Deze aanpak richt zich op preventie, door mensen te leren om misleidende informatie sneller te herkennen en daardoor minder vatbaar te worden.
Von der Leyen vergeleek desinformatie met een virus. Volgens haar onderzoek blijkt dat het effectiever is om mensen vooraf bewust te maken van online manipulatie dan om misinformatie achteraf recht te zetten, een methode die bekend staat als ‘debunken’. “Prebunken is het tegenovergestelde van debunken. Voorkomen is beter dan genezen", zei Von der Leyen.
In de strijd tegen misleidende informatie wil de EU een soort ‘immuniteit’ opbouwen binnen de samenleving. Door ‘prebunken’ te bevorderen, kunnen burgers volgens haar leren manipulatieve strategieën te herkennen. Dit zou hen weerbaarder maken tegen pogingen om hen te beïnvloeden of te misleiden via sociale media en andere online kanalen.
Von der Leyen benadrukte dat deze aanpak noodzakelijk is in een tijd waarin desinformatie een groeiend gevaar vormt voor de democratie en maatschappelijke stabiliteit. “Het is beter om mensen te ‘vaccineren’ tegen desinformatie, zodat ze deze sneller doorzien", stelde ze.
Von der Leyen belooft EU-bevolking te 'vaccineren' tegen 'verkeerd denken'
— Ludwig (@LudwigHup) October 23, 2024
Volgens Ursula, die momenteel wordt vervolgd in een strafzaak over de vreemde contracten van de EU-regering met farmaceutische bedrijven, moeten mensen in de maatschappij die opvattingen hebben die in… pic.twitter.com/jxfYO2MwEd