Minister Faber vertraagt intrekking spreidingswet, nieuwe asielregels volgen snel
Het kabinet heeft aangekondigd dat de spreidingswet, die sinds begin dit jaar gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen, niet voor het einde van dit jaar zal worden ingetrokken. In een planning die minister Faber van Asiel en Migratie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat het wetsvoorstel om de spreidingswet af te schaffen pas in het eerste kwartaal van 2025 klaar zal zijn voor adviesrondes en uitvoeringstoetsen.
In de planning wordt benadrukt dat adviezen van onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de politie cruciaal zijn. Eerder gaf het kabinet in een brief aan dat de intrekking van de wet mogelijk nog dit jaar zou worden voorgesteld. Dat doel blijkt echter niet haalbaar.
Wat is de asieldwangwet?
De zogeheten spreidingswet, die sinds dit jaar van kracht is, verplicht gemeenten om asielzoekers op te nemen als de landelijke asielcapaciteit onder druk staat. De wet werd ingevoerd om een oplossing te bieden voor de crisis in de asielopvang, waar een tekort aan opvangplaatsen leidde tot schrijnende situaties. Gemeenten kunnen op basis van de spreidingswet gedwongen worden asielzoekers onderdak te bieden, een maatregel die in veel gemeenten voor spanningen heeft gezorgd.
De huidige coalitie streeft er echter naar om deze verplichting op te heffen. Het doel is om gemeenten meer vrijheid te geven in het asielbeleid en hen niet langer wettelijk te verplichten om opvangplekken te bieden.