Hoe sociale media het politieke landschap opschudden
De opkomst van het internet ondermijnt traditionele machtsstructuren in de politiek, vertelt techondernemer Peter Thiel in een interview. Volgens hem hebben sociale media en digitale technologieën de manier waarop mensen politiek ervaren radicaal veranderd. “Het internet maakt alles transparanter. Mensen zien hoe nep politici en instellingen zijn,” zegt hij.
Thiel noemt Trump de “eerste internetpresident” omdat hij begreep hoe hij sociale media kon gebruiken om direct met zijn achterban te communiceren. “Trump had geen traditionele media nodig. Hij bereikte mensen direct via Twitter,” legt Thiel uit in een interview met The Free Press. Dit gaf hem een voordeel ten opzichte van zijn tegenstanders, die vastzaten in oude mediakanalen.
Een nieuwe balans vinden
Hoewel Thiel de voordelen van transparantie erkent, waarschuwt hij ook voor de risico’s. “De traditionele structuren van macht werken niet meer, maar we hebben nog geen nieuwe structuren gevonden om deze transparantie te benutten zonder chaos te creëren.” Hij ziet de opkomst van de anti-elites als een teken dat er behoefte is aan nieuwe vormen van leiderschap.
Thiel pleit voor een breed debat over hoe technologie kan worden ingezet om de democratie te versterken. “We kunnen niet terug naar het verleden. We moeten vooruitkijken en oplossingen vinden die passen bij deze nieuwe tijd.”