Vrijheid van meningsuiting op de pijnbank? De zaak Raisa Blommestijn
Raisa Blommestijn, rechtsfilosoof en bekend opiniemaker, stond donderdag voor de rechter wegens beschuldigingen van groepsbelediging en smaad. Het Openbaar Ministerie verwijt haar onder meer het gebruik van de term ‘negroïde primaten’ in een tweet over een mishandeling en het betitelen van voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets als ‘kleuterneuker’. De rechtszaak heeft veel stof doen opwaaien, niet alleen vanwege de inhoud, maar vooral door de bredere discussie over de vrijheid van meningsuiting. Het OM eiste donderdag een taakstraf van 40 uur.
De aanleiding voor de vervolging van Blommestijn is een bericht dat zij op 10 mei vorig jaar op sociale media plaatste. In het bericht reageerde zij op een video van een mishandeling, waarbij zij schreef: "Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoeveel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien." Het Openbaar Ministerie beschouwt dit als beledigend voor mensen met een zwarte huidskleur. In een andere tweet noemde zij iemand "kleuterneuker", terwijl de rechtbank kort daarvoor een vergelijkbaar bericht al had veroordeeld, zo verklaarde het OM eerder.
Tijdens haar verklaring benadrukte Blommestijn de persoonlijke impact van haar publieke uitspraken en de vervolging door het OM. Ze schetste een beeld van de tol die haar standpunten eisen: verlies van banen, bedreigingen en sociale isolatie. “De prijs die ik betaal is hoog,” vertelde Blommestijn in de rechtszaal. Ze benadrukte dat haar zaak niet alleen gaat om haar persoonlijke situatie, maar symbool staat voor een groeiend probleem in Nederland: het gebrek aan ruimte voor afwijkende meningen en de gevolgen voor degenen die zich durven uitspreken.
Blommestijn vertelde hoe ze haar academische carrière en ambities in de advocatuur moest opgeven, omdat haar standpunten te controversieel werden bevonden. Ook meldde ze dat zij regelmatig bedreigingen ontvangt, maar dat deze door het OM zelden serieus worden opgepakt. “Je verliest het vertrouwen in een systeem dat jou zou moeten beschermen, maar zich tegen je keert,” zei Blommestijn. Ze voelt zich vaak vogelvrij, niet alleen in de maatschappij, maar ook tegenover de instituties die haar zouden moeten beschermen.
Volgens Blommestijn weerspiegelt haar zaak een groter probleem in de Nederlandse samenleving. Ze stelde dat veel burgers die hun mening willen uiten, te maken krijgen met censuur, verlies van werk en sociale uitsluiting. “Wat er met mij gebeurt, gebeurt met veel anderen,” zei ze. Blommestijn hoopt dat haar strijd anderen inspireert om zich uit te spreken, ondanks de risico’s.
"Ik zie het als mijn plicht om dat aan de orde te stellen."@rblommestijn deelt persoonlijk verhaal in de rechtszaak. pic.twitter.com/m1djbHxGhS
— Ongehoord Nederland TV (@ongehoordnedtv) November 21, 2024
Volgens het OM heeft Blommestijn met haar berichten de vrijheid van meningsuiting ver overschreden. De officier van justitie benadrukte dat dergelijke uitlatingen bijdragen aan het ontmenselijken van bevolkingsgroepen en het aanwakkeren van spanningen in de samenleving. "Het is onacceptabel om op deze manier bevolkingsgroepen te stigmatiseren en individuen publiekelijk te beschadigen," aldus de officier. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 40 uur werkstraf tegen Raisa Blommestijn.