Arnold Karskens vecht ontslag Ongehoord aan met rechtszaak
Arnold Karskens, mede-oprichter van Ongehoord Nederland (ON!), stapt naar de rechtbank in Den Haag om zijn ontslag als omroepvoorzitter aan te vechten. Volgens Karskens is zijn vertrek het resultaat van ongegronde beschuldigingen en een gebrekkig proces.
Op 11 oktober 2024 ontsloeg de Raad van Toezicht (RvT) Karskens vanwege vermeend slecht leiderschap, het creëren van een angstcultuur en grensoverschrijdend gedrag. Karskens bestrijdt deze aantijgingen en stelt dat zijn ontslag een reactie is op zijn pogingen om racisme, antisemitisme en holocaustbagatellisering binnen ON! aan te pakken. Daarom stapt Karskens naar de rechter, laat hij weten in en persbericht.
Zijn advocaat, mr. Lex Takkenberg, wijst erop dat het ontslag niet alleen onrechtmatig is vanwege Karskens’ ziekte, maar ook omdat wederhoor niet is geboden. “De feiten en omstandigheden van het ontslag staan haaks op de Gedragscode Integriteit Publieke Omroep 2021,” aldus Takkenberg.
Volgens Karskens zijn de beschuldigingen gebaseerd op drie rapporten die hij als gebrekkig en bevooroordeeld bestempelt. Externe deskundigen, zoals hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen en onderzoeker Chris Aalberts, hebben eveneens kritiek. Aalberts stelt dat “het rapport basale lessen in onderzoeksmethoden schendt” en noemt het ongeschikt als academisch werk. Eerder waren er geen klachten binnengekomen over Karskens; ook oud-medebestuurder Reinette Klever herkende zich niet in de klachten.
“Een strijd tegen misstanden”
Karskens claimt dat zijn ontslag voortkomt uit zijn inspanningen om misstanden binnen ON! aan te pakken. Hij wijst op voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag door andere betrokkenen, zoals vermeende discriminerende opmerkingen door RvT-leden en vermeend wangedrag van een medebestuurder. Deze zaken blijven volgens Karskens onbesproken in de rapporten.
Daarnaast stelt hij dat vertrouwenspersonen van ON! nooit klachten over hem hebben ontvangen, en dat externe meldpunten zoals Mores geen enkele melding hebben gemaakt van wangedrag door Karskens. De rechtbank in Den Haag behandelde de zaak woensdag.