Eurobonds krijgen groen licht: honderden miljarden extra naar EU
De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen heeft haar eerste werkweek achter de rug. Met het rapport van oud-ECB-voorzitter Mario Draghi ligt er een gedetailleerde economische leidraad op tafel. Het plan, dat 800 miljard euro aan jaarlijkse investeringen behelst, heeft als doel de Europese economie klaar te stomen voor een toekomst van verhoogde productiviteit en een schone, duurzame industrie.
Volgens Draghi moet Europa jaarlijks 800 miljard euro investeren om concurrerend te blijven en haar economische doelstellingen te halen. Dat bedrag, ongeveer vijf procent van het Europese bbp, moet komen uit een mix van publieke en private middelen. Het is een ambitieus plan, erkent BNR-econoom Han de Jong: "Dat bedrag is gigantisch, maar alles wat we bereiken, is winst."
Een belangrijk obstakel voor de Europese economie is volgens Draghi het gebrek aan financiering voor innovatieve bedrijven. Hoewel Europa veelbelovende start-ups voortbrengt, groeien deze bedrijven vaak niet uit tot grote spelers. In de Verenigde Staten is dat anders, omdat daar financieringsmogelijkheden breder beschikbaar zijn.
Draghi pleit daarom voor een ‘kapitaalmarktunie’ die bedrijven toegang moet geven tot een gezamenlijke, diepere kapitaalmarkt. Een veilige, uniforme financiële basis – een zogenoemde "safe asset" – is daarbij essentieel. In de VS bieden overheidsobligaties dat anker, maar in Europa is er door de fragmentatie van nationale obligaties geen vergelijkbaar mechanisme.
Om een kapitaalmarktunie te realiseren, stelt Draghi de introductie van eurobonds voor. Deze gezamenlijke Europese obligaties zouden als veilige financiële basis kunnen fungeren. Dit idee is echter politiek gevoelig. Sommige lidstaten vrezen dat eurobonds leiden tot nieuwe schulden en meer financiële risico’s.