Zorgen om antisemitische lessen op koranschool
In de Zweedse stad Malmö is er ophef ontstaan na onthullingen over antisemitische lessen op een koranschool. Een verborgen camera legde vast hoe kinderen in het Imam Sadiq Centrum werden aangespoord tot haat tegen Joden en het zingen van de omstreden leus “From the river to the sea”.
Tijdens de lessen werden kinderen vanaf zes jaar aangespoord om “de Palestijnse gebieden te verdedigen” en hymnes te zingen die verwijzen naar de vernietiging van Israël. Joden werden herhaaldelijk aangeduid als “de ongelovigen”.
De lessen werden gegeven door een vrouwelijke Iraanse lerares, wiens uitspraken volgens Björn Westerström, coördinator tegen antisemitisme in Malmö, geen twijfel laten bestaan. Tegenover de staatsomroep SVT zegt hij: “Het is duidelijk dat met ‘de ongelovigen’ de Joden worden bedoeld. Dit creëert omstandigheden waarin antisemitische overtuigingen bij kinderen kunnen ontstaan.”
Betrokkenheid van Hamas-slogans
De kinderen zongen onder meer de slogan “From the river to the sea, Palestine will be free”. Terrorismeonderzoeker Magnus Ranstorp wijst bij SVT op de directe link tussen deze slogan en de statuten van Hamas: “Deze slogan heeft niets te maken met vrede, maar is geworteld in de vernietiging van Israël.” De slogan is in meerdere landen verboden omdat deze wordt beschouwd als oproep tot geweld tegen Israël.
Het Imam Sadiq Centrum stelt niets met de koranschool te maken te hebben. De beheerder van het gebouw verklaarde dat hij slechts de ruimte verhuurt. De betrokken lerares, geconfronteerd met de opnames, ontkende eerst haar aanwezigheid maar beëindigde uiteindelijk het gesprek met de woorden: “Het is een misverstand.”
Politieke repercussies
Sara Wettergren (Liberalen), schoolraadslid in Malmö, noemt de inhoud van de lessen “pijnlijke indoctrinatie” en “pure antisemitisme”. Ze benadrukt bij SVT: “Dit gaat lijnrecht in tegen alles waar we voor werken. We proberen begrip te creëren tussen verschillende groepen, en dit doet precies het tegenovergestelde.”
Malmö kampt al langer met conflicten tussen religieuze en culturele groepen. De gemeente heeft recent educatief materiaal ontwikkeld om kinderen te leren beide kanten van het Israëlisch-Palestijnse conflict te begrijpen. Westerström wijst op de ernst van de situatie: “Wanneer zulke haat al op jonge leeftijd wordt ingeprent, wordt een vreedzaam samenleven steeds moeilijker.”