Overheidsbedrijf ontraadt personeel om elkaar 'prettige kerst' te wensen
Het Zweedse staatsbedrijf SSAB verzoekt medewerkers om af te zien van de traditionele kerstgroet “Vrolijk kerstfeest” en in plaats daarvan een neutralere boodschap te gebruiken, zoals “goed weekend”. Het besluit, dat genomen is om inclusiviteit en diversiteit te bevorderen, leidt tot een felle discussie in Zweden. De rechtse partij Zweedse Democraten noemen de oproep “verraad aan de Zweedse cultuur”.
Op 1 december verscheen op het intranet van SSAB een bericht met het verzoek om bij de winterstop een meer neutrale groet te gebruiken. Het voorstel werd ingediend door Carrie Krauss, lid van de mondiale inclusie- en diversiteitscommissie van het bedrijf. In het bericht werd uitgelegd dat “het seizoen rijk is aan festiviteiten uit verschillende culturen en religies” en dat het daarom beter is om geen specifieke groeten te gebruiken die aan één religie zijn verbonden.
“Om verschillende soorten vieringen te omvatten, kunnen we in plaats daarvan ‘goed weekend’ zeggen,” luidt het advies. Het intranetbericht werd gepubliceerd door Caroline Modorato-Rosta, communicatiemedewerker van SSAB, en is sindsdien een heet hangijzer geworden.
Kritiek op ‘verraad aan tradities’
De oproep heeft bij veel Zweden kwaad bloed gezet. De Zweedse Democraten reageerden scherp op sociale media: “We leven in een tijd waarin we de Zweedse cultuur en tradities in de hoogste mate moeten beschermen. Dat een gedeeltelijk staatsbedrijf als SSAB voorstelt om ‘Merry Christmas’ te vervangen door ‘Good Weekend’ om anderen ‘in te sluiten’, is niets anders dan verraad aan onze eigen cultuur.”
De partij benadrukt dat nieuwkomers in Zweden de lokale tradities moeten respecteren. “In Zweden zeggen we vrolijk kerstfeest. Punt.” SSAB gaat niet in op mediaverzoeken voor een reactie.
De controverse rond de kerstgroet past in een bredere discussie over de plaats van Europese tradities in een multiculturele samenleving. Voorstanders van inclusieve taal wijzen erop dat Europa steeds diverser wordt en dat neutraliteit een manier is om iedereen zich welkom te laten voelen. Tegenstanders zien het als een bedreiging voor het culturele erfgoed en wijzen op het belang van het behoud van tradities.