Europese landen bieden Syriërs geld om te remigreren: volgt Nederland?
Het is momenteel niet mogelijk om Syrische asielzoekers verplicht terug te sturen naar Syrië. Daarom kiest onder andere Denemarken voor een andere tactiek: Syrische asielzoekers geld bieden om vrijwillig terug te keren of te 'remigreren' naar Syrië. De Deense overheid biedt Syriërs momenteel een 'vertrekbonus' van 27.000 euro, meldt De Telegraaf.
Gaan meerdere landen het voorbeeld van Denemarken volgen?
Nadat het regime van Assad onverwacht is gevallen, vragen verschillende Europese landen zich af of Syrische asielzoekers, die zijn gevlucht voor Assad, terug kunnen keren naar Syrië. Vooral nu in landen als Frankrijk en Duitsland de druk op een strenger migratiebeleid toeneemt.
Ook in Nederland speelt deze vraag. Het lijkt er echter op dat Syriërs voorlopig niet kunnen worden teruggestuurd. Eerst zou Syrië als veilig land moeten worden verklaard. Met de onzekere situatie in Syrië is het de vraag of het ministerie van Buitenlandse Zaken dit op korte termijn zal doen. Daarnaast zou Nederland opnieuw een ambassade in Syrië moeten openen om afgewezen asielzoekers terug te kunnen sturen.
Denemarken, dat in Europa vooroploopt met een streng asielbeleid, meent dat Syriërs terug kunnen worden gestuurd. 'Als vluchteling ben je hier tijdelijk, omdat de omstandigheden het onmogelijk maken om in je thuisland te wonen. Nu die omstandigheden veranderen, moedig ik mensen aan om terug te gaan naar hun land, om te helpen bij de heropbouw. Dat zou ik zelf ook doen', aldus de Deense premier Mette Frederiksen.
Denemarken probeert de vrijwillige ‘remigratie’ van Syriërs te stimuleren door een vertrekbonus aan te bieden van 27.000 euro per volwassene en 6.700 euro extra per kind. Met deze vertrekbonus vertrokken al meer dan vijfduizend Syriërs, waaronder zeshonderd met een verblijfsvergunning.
Ook Oostenrijk heeft een vertrekbonus van duizend euro aangekondigd, en Duitsland overweegt een vergelijkbare maatregel waarbij vertrekkende Syriërs een vliegticket en een nog onbekende geldsom meekrijgen. Het is nog onduidelijk of Nederland ook een vertrekbonusmaatregel zal invoeren.