Veerkrachtig VK: Brexit-impact op handel kleiner dan verwacht
Het Britse bedrijfsleven blijkt beter bestand tegen de gevolgen van de Brexit dan aanvankelijk werd gevreesd. Nieuwe cijfers van het Centre for Economic Performance (CEP) tonen aan dat de handel met de Europese Unie minder hard is geraakt dan voorspeld, hoewel kleinere exportbedrijven wel fors lijden onder de gevolgen van de Brexit.
In december 2020 trad het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (TCA) in werking. Destijds voorspelde de Britse begrotingswaakhond OBR dat de handel op lange termijn met 15 procent zou afnemen. Uit het onderzoek van CEP blijkt echter dat de export van goederen in de eerste twee jaar na de invoering van het TCA met 6,4 procent is gedaald en de import met 3,1 procent.
In absolute cijfers betekent dit een verlies van omgerekend 33 miljard euro aan goederenhandel. Hoewel dit aanzienlijk is, valt het verlies tot nu toe lager uit dan voorspeld. De OBR blijft echter waarschuwen dat de negatieve effecten van Brexit zich op de langere termijn sterker kunnen manifesteren.
Het onderzoek laat zien dat vooral grote bedrijven hun handel met de EU grotendeels weten te behouden. Deze ondernemingen hebben vaak de middelen en expertise om zich aan te passen aan de nieuwe handelsregels en bureaucratie die de Brexit met zich meebracht.
Voor kleinere bedrijven is de situatie echter drastischer. Van de 100.000 onderzochte bedrijven stopten er meer dan 14.000 met handel drijven met EU-landen. Deze bedrijven, vaak met minder dan honderd werknemers, hebben minder capaciteit om met de complexiteit en kosten van grensoverschrijdende handel om te gaan.