Florida: transgenders eisen genderzorg in gevangenis
De Amerikaanse Civil Liberties Union (ACLU) heeft namens drie transgendervrouwelijke gevangenen in Florida een rechtszaak aangespannen tegen de staat, waarin zij stellen dat het nieuwe beleid rondom genderbevestigende zorg in strijd is met hun grondwettelijke rechten. Dit meldt het nieuwsplatform Reduxx. Onder de eisers bevinden zich individuen met ernstige strafdossiers, waaronder een veroordeelde pedofiel en een moordenaar.
Op 30 september 2024 heeft het Florida Department of Corrections (FDOC) een nieuw beleid ingevoerd, genaamd Health Services Bulletin 15.05.23. Dit beleid verbiedt het gebruik van staatsmiddelen voor genderbevestigende zorg, waaronder hormoontherapie, voor gevangenen met genderdysforie. Het beleid eist tevens dat gevangenen vrouwelijke onderkleding en lange kapsels inleveren. Dit vormt een breuk met eerder beleid, waarin dergelijke zorg wel werd gefaciliteerd.
De ACLU stelt dat deze beleidswijziging een schending is van het Achtste Amendement, dat gevangenen beschermt tegen wrede en ongebruikelijke straffen. Advocaten van de organisatie hebben een voorlopige voorziening aangevraagd, zodat transgendervrouwelijke gevangenen in afwachting van de rechtszaak toegang behouden tot genderbevestigende zorg. Een uitspraak hierover is nog niet gedaan.
De eiser: Reiyn Keohane
De hoofdklager in de zaak is Reiyn Keohane, een transgendervrouwelijke gevangene die in 2013 werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord. Keohane stak zijn vrouwelijke huisgenoot in de keel en vluchtte daarna op een scooter. Tijdens zijn arrestatie had hij twee messen en een geladen magazijn bij zich.
In 2016 spande Keohane een eerdere rechtszaak aan tegen het FDOC, nadat zijn hormoontherapie was ontzegd. Twee jaar later kreeg hij gelijk, en het FDOC werd verplicht genderbevestigende zorg en vrouwelijke verzorgingsstandaarden te bieden. Dit beleid werd echter in september teruggedraaid, waarop Keohane nu opnieuw naar de rechter stapt.
Naast Keohane zijn er twee andere gevangenen bij de zaak betrokken:
- George “Sasha” Mendoza, een 53-jarige transgendervrouwelijke gevangene, werd in 1985 veroordeeld voor moord met voorbedachten rade. Mendoza stelt dat hormoontherapie en vrouwelijke kleding haar hebben geholpen om zich beter te voelen en de genderdysforie te verminderen.
- Matthew “Michelle” Ward, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van twee 10-jarige meisjes in 1993. Ward beschrijft in zijn getuigenis hoe de afschaffing van genderbevestigende zorg zijn psychische gezondheid drastisch heeft verslechterd. “De terugkeer van mijn oude gedachten over zelfverminking en suïcidaliteit voelt als een vloedgolf,” aldus Ward.
Het FDOC verdedigt de beleidswijziging door te stellen dat staatsmiddelen niet gebruikt mogen worden voor genderbevestigende zorg. In een verklaring benadrukte het departement dat het beleid in overeenstemming is met de wetten van Florida.