Verzekeraars laten burgers vallen: juridische hulp bij pensioenen stopt
Vanaf 1 juli 2025 vergoedt rechtsbijstandverzekeraar DAS geen juridische hulp meer bij conflicten over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit betekent dat klanten die een zaak willen aanspannen over het 'invaren' van hun pensioenaanspraken voortaan zelf opdraaien voor de kosten. Dergelijke rechtszaken kunnen duizenden euro’s kosten, waardoor veel mensen waarschijnlijk zullen afzien van juridische stappen.
De wijziging in de polisvoorwaarden volgt op zorgen van de Raad voor de Rechtspraak, die in 2022 al waarschuwde voor een toename van rechtszaken door de invoering van de Wet toekomst pensioenen. Inmiddels zijn enkele zaken al voor de rechter geweest, maar de uitspraken vielen meestal in het nadeel van de klagers uit. Een gepensioneerde havenloods die meer tijd vroeg om zich op de overgang voor te bereiden, kreeg nul op het rekest. De kosten voor zijn zaak bedroegen €1774, exclusief advocaatkosten.
Andere verzekeraars, zoals ARAG, blijven juridische hulp bij pensioenconflicten voorlopig wel dekken. Toch wordt gevreesd dat meer partijen het voorbeeld van DAS zullen volgen. Volgens experts in de sector hebben verzekeraars de vrijheid om hun polisvoorwaarden jaarlijks te wijzigen.
Het nieuwe pensioenstelsel heeft al veel kritiek gekregen, zowel vanuit het publiek als de politiek. Kamerlid Agnes Joseph van NSC spreekt van een zorgelijke ontwikkeling en waarschuwt dat burgers 'steeds verder buitenspel' worden gezet. Wie nu nog een juridische weg wil inslaan, moet dus rekening houden met forse kosten en lange procedures. De meeste pensioenfondsen zullen de overgang pas in 2026 of 2027 afronden. Voor veel gepensioneerden blijft het voorlopig onzeker wat de exacte hoogte van hun pensioen zal zijn in het nieuwe stelsel.
👉Lees hier de gestelde vragen: pic.twitter.com/QR1ZiiZMtz
— Agnes Joseph (@Agnes_JosephNSC) January 9, 2025