Wilders blij: recordaantal vreemdelingen verlaat Nederland
Het afgelopen jaar zijn bijna 12.000 illegale vreemdelingen Nederland verlaten, een record sinds 2019. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), meldt De Telegraaf. Dankzij verbeterde diplomatieke banden met landen als Marokko en Algerije is het aantal uitzettingen aanzienlijk gestegen. Toch blijven er uitdagingen rond asielzoekers die in de illegaliteit verdwijnen.
De DT&V meldt een toename van 16,5 procent in het aantal gedwongen vertrekken ten opzichte van vorig jaar. In totaal werden 2.750 vreemdelingen met dwang uitgezet. Voor deze operaties chartert de organisatie vliegtuigen en regelt identiteitspapieren, wat vaak complex is. Een groot deel van de geplande terugkeervluchten – meer dan de helft – werd echter op het laatste moment geannuleerd door praktische obstakels of gebrek aan medewerking van herkomstlanden.
Op sociale media deelt PVV-leider Geert Wilders vol trots het nieuws. Hij deelt er een emoji van een spierbal bij.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) January 21, 2025
De verbeterde samenwerking met Marokko en Algerije heeft volgens de DT&V en asielminister Marjolein Faber een belangrijke rol gespeeld. Vorig jaar werden 210 Algerijnen gedwongen teruggestuurd naar hun thuisland, vergeleken met slechts 40 in 2023. Ook 430 Marokkanen werden uitgezet, terwijl dat aantal in eerdere jaren vrijwel nihil was. Een uitspraak van de Raad van State, die het eenvoudiger maakt om afgewezen asielzoekers uit veilige landen uit te zetten, droeg hieraan bij.
Vrijwillig vertrek en financiële hulp
Naast gedwongen uitzettingen vertrok een deel van de vreemdelingen vrijwillig. Zo’n 2000 mensen maakten gebruik van financiële hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Zij kregen onder meer een vliegticket en 200 euro contant mee om hun vertrek te faciliteren.
Een kleine groep Syriërs keerde vrijwillig terug sinds de val van dictator Assad. Gedwongen vertrek naar Syrië vond echter niet plaats, benadrukt een woordvoerder van minister Faber.
Overvolle centra en uitdagingen
Ondanks de stijging in uitzettingen blijft Nederland kampen met logistieke problemen. Het enige uitzetcentrum in Nederland zat vorig jaar tijdelijk zo vol dat een opnamestop moest worden ingesteld. Momenteel wachten 3650 vreemdelingen in bewaring op uitzetting, een stijging die wijst op een nieuwe piek in 2025.
Ook blijft de onduidelijkheid groot rond vertrekkende vreemdelingen zonder toezicht. Bij ongeveer de helft van de 11.730 geregistreerde vertrekkers is onbekend waar ze naartoe zijn gegaan. Mogelijk hebben zij opnieuw asiel aangevraagd, zijn ze naar een ander land vertrokken of leven ze op straat.
Nederland probeert al jaren vreemdelingen uit veilige landen sneller uit te zetten. Deze groep maakt amper kans op een verblijfsvergunning, maar zorgt vaak voor overlast in opvanglocaties zoals Ter Apel en Budel. Minister Faber overweegt strengere maatregelen, zoals een meldplicht en aparte opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers uit veilige landen.
Hoewel het charmeoffensief richting Marokko en Algerije positieve resultaten heeft geboekt, zijn veel problemen rond illegale vreemdelingen nog niet opgelost. De vraag blijft hoe Nederland effectief kan omgaan met afgewezen asielzoekers die in de illegaliteit verdwijnen. Voor nu lijkt de toename in uitzettingen een stap in de goede richting, maar de uitdaging is nog lang niet voorbij.