Timmermans betrapt in lobbyschandaal, BBB eist opschorten 'Green Deal'
GL-PvdA-voorman Frans Timmermans blijkt in zijn vorige functie als Eurocommissaris samen met Brussel subsidiegeld te hebben uitgegeven aan de 'schaduwlobby' om zijn klimaatplannen te promoten. Zo kregen organisaties, waaronder de Europese koepel waar Milieudefensie en Natuurmonumenten onder vallen, geld om met voorbeelden te komen die het beleid van Timmermans moesten ondersteunen, meldt De Telegraaf.
Komt corruptie van Timmermans aan het licht?
Uit contracten tussen de Europese Unie en de linkse duurzaamheidslobby blijkt dat linkse ngo's subsidiegeld kregen uit de klimaat- en milieusubsidiepot, waar miljarden euro's in zitten, om het eigen duurzaamheidsbeleid van Timmermans te promoten.
Zo blijkt dat het European Environmental Bureau, de Europese koepelorganisatie waar onder andere Milieudefensie en Natuurmonumenten onder vallen, de opdracht heeft gekregen om met minstens zestien voorbeelden te komen waaruit zou blijken dat het Europees Parlement dankzij de lobby van de milieuorganisaties de 'groene' wetgeving in het Europees Parlement had aangescherpt.
Ook kreeg de koepelorganisatie, waar 185 milieuorganisaties onder vallen, de opdracht om de omstreden Natuurherstelwet te promoten. Daarnaast ontving de koepelorganisatie 700.000 euro om in het debat omtrent de boeren de discussie de 'groene' kant op te sturen.
Dit schandaal is niet de eerste keer dat de Europese Unie zijn invloed inzet om de politiek te beïnvloeden. Eerder bleek al dat het Business & Biodiversity Platform werd geadviseerd over hoe ze twijfelende politici in het Europees Parlement konden overtuigen om toch voor de Natuurherstelwet te stemmen.
NSC-Europarlementariër Dirk Gotink is een van de Europarlementariërs die onderzoek doet naar de Europese subsidiecontracten met groene ngo's als lid van de begrotingscontrolecommissie: 'Er waren zelfs lobbylijsten met namen van politici die benaderd moesten worden. Dit is geen hetze tegen de milieubeweging. Natuurlijk mogen ze lobbyen. Ik richt mijn pijlen op de Europese Commissie. Dit lijkt een zeer georkestreerd samenspel van een groene coalitie onder leiding van Timmermans en een linkse meerderheid in het Europarlement.'
Europese BBB-fractie wil maatregelen tegen corrupte klimaatlobby
Volgens BBB-Europarlementariër Sander Smit moet onderzocht worden hoe groot het lobbyschandaal is, en in welke mate dit het tot stand komen van klimaatbeleid heeft beïnvloed: 'De onderste steen moet boven komen over dit groene lobbyschandaal. Het is mogelijk dat met belastinggeld grootschalige beïnvloeding van het Europees Parlement en andere medewetgevers tijdens het wetgevingsproces heeft plaatsgevonden. Het is onaanvaardbaar dat de uitvoerende macht de controlerende macht en de medewetgevende volksvertegenwoordiging, mogelijk actief heeft laten beïnvloeden en door deze groene lobby laten manipuleren.'
Smit heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over het negeren van negatieve adviezen over gevoerd klimaatbeleid van juridische adviesraden en en onvolledige effectbeoordeling bij de klimaatvoorstellen. Hiermede stelt de BBB dat de Europese Commissie verplicht wordt om een volledige effectbeoordeling toe te voegen bij nieuwe beleidsvoorstellen.
Ook vindt Smit dat Green Deal-wetgeving die al is ingevoerd moet worden opgeschort totdat meer bekend is over de impact van het lobbyschandaal: 'Als BBB-delegatie in het Europees Parlement willen we dat de Green Deal-wetgeving, voor zover reeds van kracht en mogelijk oneerlijk beïnvloed door met belastinggeld gefinancierde groene lobbyisten, wordt opgeschort en voorlopig buiten werking gesteld totdat alle details van dit groene lobbyschandaal in de Europese instituties zijn opgehelderd.'