Pensioenbedrog? Fondsen rekenen zichzelf rijk
Het nieuwe pensioenstelsel ligt opnieuw onder vuur. NSC-Kamerlid Agnes Joseph uit harde kritiek op de manier waarop pensioenfondsen hun berekeningen presenteren. Volgens Joseph zijn de berekeningen "misleidend" en hebben mensen recht op meer inspraak over de overgang naar het nieuwe stelsel. Ze pleit daarom voor een aanpassing van de pensioenwet, zodat werkenden en gepensioneerden zelf mogen beslissen of hun opgebouwde pensioenrechten worden overgezet naar het nieuwe systeem.
De kritiek van Joseph richt zich op de manier waarop pensioenfondsen het nieuwe stelsel presenteren. “In het oude stelsel word je arm gerekend, terwijl het nieuwe stelsel hogere rendementen laat zien", aldus Joseph. Toch benadrukt ze dat er in beide systemen evenveel geld beschikbaar is, maar dat de risico’s in het nieuwe stelsel meer bij het individu liggen. Pensioenen worden variabel en bewegen mee met de beurskoersen. Dat betekent dat schommelingen op de financiële markten direct impact hebben op de hoogte van de uitkering.
NSC stelt voor om mensen zelf te laten beslissen of hun bestaande pensioenrechten worden omgezet naar het nieuwe stelsel. Het gaat om een kleine aanpassing, benadrukt Joseph. "Het nieuwe stelsel blijft gewoon bestaan, maar mensen moeten zelf kunnen kiezen of ze hun opgebouwde pensioenrechten willen omzetten. Je kunt niet zomaar iemands bestaande rechten aanpassen zonder toestemming," stelt ze.
Dit voorstel komt terwijl de eerste pensioenfondsen al zijn begonnen met het zogeheten ‘invaren’, waarbij niet alleen toekomstige pensioenen, maar ook bestaande aanspraken worden omgezet naar het nieuwe stelsel.
In het nieuwe systeem krijgen deelnemers een persoonlijk pensioenvermogen. Dit betekent dat iedere schommeling op de beurs direct invloed heeft op de pensioenuitkering. Joseph vindt dit een reden temeer om mensen zelf te laten kiezen. "Het risico wordt meer bij het individu gelegd, en daarom is het belangrijk dat mensen instemmen met deze verandering."
De Tweede Kamer stemde 2024 in met de pensioenwet, na jaren van discussie. De hervorming moet zorgen voor een toekomstbestendig stelsel, maar blijft controversieel. Voorstanders stellen dat het nieuwe systeem meer transparantie en flexibiliteit biedt. Critici, waaronder NSC, wijzen op de risico’s en het gebrek aan inspraak van deelnemers.