Transgenders in Duitse vrouwengevangenis veroorzaken overlast
Mannelijke gedetineerden, die zich identificeren als transgender, veroorzaken steeds meer incidenten in Duitse vrouwengevangenissen. In meerdere vrouwengevangenissen in Duitsland hebben transgenders vrouwelijke gevangenen en gevangenismedewerkers seksueel geïntimideerd en mishandeld. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Die Welt, gebaseerd op gegevens van de 16 deelstaatministeries van Justitie. De incidenten hebben een nieuwe golf van kritiek losgemaakt op het Duitse beleid om trans-gedetineerden onder te brengen in vrouwengevangenissen.
In de vrouwengevangenis van Vechta in Nedersaksen werden tussen 2023 en 2024 drie gevallen van seksueel misbruik gemeld. De dader, een trans-gedetineerde man, zat vast voor het bezit van kinderpornografie. In Noordrijn-Westfalen werd een andere trans-gedetineerde beschuldigd van fysieke mishandeling van een vrouwelijke medegevangene.
Eén van de meest schokkende gevallen speelde zich af in de vrouwengevangenis van Chemnitz, Saksen. Hier stalkte en intimideerde een trans-gedetineerde meerdere vrouwelijke gevangenen. Hij eiste seks en dreigde hen te mishandelen als ze weigerden. Daarnaast dwong hij vrouwelijke gevangenen en gevangenismedewerkers hem te zien masturberen. Uiteindelijk werd deze gevangene teruggeplaatst naar een mannengevangenis, maar pas na herhaaldelijke klachten.
De incidenten kwamen deels aan het licht door inspanningen van de vrouwenrechtenorganisatie Lasst Frauen Sprechen (Laat Vrouwen Spreken) en een informatieverzoek van de partij Alternative für Deutschland (AfD). Volgens Hanna-Katarina Zippel van Lasst Frauen Sprechen zijn de gevolgen van het Duitse zelfidentificatiewetgevingsbeleid, dat in november 2024 van kracht werd, ernstig onderschat. Deze wet maakt het makkelijker om legaal van geslacht te veranderen en introduceert zware straffen voor mensen die genderidentiteiten niet respecteren.
Aantal trans-gedetineerden loopt op
Het onderzoek van Die Welt toont dat het aantal trans-gedetineerden per deelstaat sterk varieert. In Berlijn zaten sinds 2020 maar liefst 24 trans-gedetineerden in vrouwengevangenissen, waarvan 15 alleen al in het afgelopen jaar. Hesse registreerde 11 gevallen sinds 2020, terwijl Hamburg en Mecklenburg-Vorpommern elk vier trans-gedetineerden meldden.
Sommige deelstaten, zoals Brandenburg en Saarland, hebben echter geen gegevens beschikbaar, waardoor een volledig overzicht ontbreekt. Dit komt mede doordat trans- en non-binaire gedetineerden alleen worden geregistreerd als ze specifieke verzoeken doen op basis van hun genderidentiteit.
René Müller, voorzitter van de Duitse Vereniging van Gevangenbewaarders, verklaarde dat niet alle incidenten worden vastgelegd. “Veel incidenten worden simpelweg niet gerapporteerd, wat de omvang van het probleem moeilijk te overzien maakt,” aldus Müller in een interview met Die Welt.