Von der Leyen verscherpt klimaatwetgeving: 90 procent reductie in 2040
![Von der Leyen Von der Leyen](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/65be4a4b3e8661759bc0004ecd9f5a26/von-der-leyen.jpg)
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft toegegeven aan de eisen van de Groenen in het Europees Parlement. Ondanks groeiend verzet van de lidstaten, gaat de Europese Unie haar klimaatregels verder aanscherpen, meldt De Tijd.
Von der Leyen beloofde vorig jaar de Europese klimaatwet te wijzigen in ruil voor steun van de Groenen bij haar herverkiezing als Commissievoorzitter. De Groenen eisen 'duidelijke en bindende' doelstellingen voor 2040.
Strengere klimaatdoelen
De Europese klimaatwet legt vast dat de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Daarnaast is er een tussentijds doel om in 2030 de uitstoot met minimaal 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Nu wil de Commissie een extra tussendoel: een emissiereductie van minstens 90 procent in 2040. Als dit wordt aangenomen, wordt dit verplicht voor alle lidstaten.
Ook wil de Europese Unie dat in 2030 minimaal 42,5 procent van het energieverbruik afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Verder zet de Commissie in op elektrificatie, zoals meer batterijen, warmtepompen en elektrische auto's.
Groenen houden macht ondanks verkiezingsuitslagen
Opvallend is dat de Groenen slechts de zesde grootste groep in het Europees Parlement zijn, met 53 van de 720 zetels. Toch hebben zij grote invloed op Von der Leyen. Dit toont hoe de EU-instellingen weinig rekening houden met de rechtse verschuiving in de politiek na de verkiezingen van vorig jaar.
Veel lidstaten leggen de schuld van belastingverhogingen, hogere energieprijzen en strengere regels voor bedrijven en boeren bij de Europese Green Deal. Deze klimaatregels zetten volgens critici de concurrentiepositie van Europa onder druk en zorgen voor bureaucratische rompslomp.
Verzet groeit in Europa
De rechtse Patriots for Europe-groep riep onlangs op om de Green Deal te bestrijden. Zij willen 'snelle, massale en concrete actie' om bedrijven en consumenten te beschermen tegen de negatieve gevolgen van het klimaatbeleid.
Wereldwijd groeit de weerstand tegen radicale klimaatregels. In Duitsland gaf Friedrich Merz, mogelijk de volgende bondskanselier, aan dat hij de industrie nieuw leven wil inblazen, boven klimaatdoelen. In Oostenrijk zijn de partijen die een regering willen vormen het er al over eens dat subsidies voor klimaatbeleid moeten worden teruggeschroefd. Ook burgers spreken zich uit. In Zwitserland stemden kiezers zondag tegen strenge CO₂-limieten tijdens een referendum.