BBC onder vuur na onthullingen over Gazadocumentaire

De BBC ligt onder vuur na onthullingen over een cameraman die betrokken was bij een documentaire over Gaza. Hatem Rawagh, een extra cameraman in de film, heeft berichten op X geplaatst waarin hij de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober 2023 lijkt te verheerlijken, meldt The Telegraph.
Volgens The Telegraph deelde Rawagh een video waarin een schutter een Israëliër doodde en schreef: 'Je gaat deze video een miljoen keer terugkijken'. In een ander bericht verwees hij naar de Jom Kippoeroorlog van 1973 en schreef: 'Wie 6 oktober 1973 in Egypte heeft gemist, 7 oktober gebeurt nu in Palestina.'
De organisatie The Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (Camera), die de berichten ontdekte, reageerde fel. Een woordvoerder zei: 'Deze berichten lijken de verschrikkelijke terroristische daden van 7 oktober 2023 te verheerlijken. Iemand die dit schrijft, hoort niet voor de BBC te werken.' Hij noemde het verder een bewijs van de journalistieke tekortkomingen van de documentaire.
Controverse rond BBC-documentaire
De BBC ligt al onder kritiek sinds bekend werd dat de kinderlijke verteller van de documentaire de zoon is van een Hamas-minister. Het filmproject, getiteld Gaza: How to Survive a Warzone, kostte de Britse omroep 400.000 pond en werd geproduceerd door het Londense Hoyo Films. De documentaire werd van de BBC iPlayer verwijderd nadat bleek dat de 14-jarige verteller Ayman Alyazouri de zoon is van de viceminister van Landbouw van de Hamas-regering.
De Britse Conservatieve partij heeft zware kritiek geuit op de financiering van de film. Minister Kemi Badenoch stelde vragen over mogelijke betalingen aan Hamas en eiste een onderzoek naar 'mogelijke collaboratie' met de terreurgroep.
Kritiek op mogelijke propaganda
Verschillende organisaties en journalisten beschuldigen de BBC ervan een eenzijdig narratief te presenteren. Labour Against Antisemitism heeft een klacht ingediend en stelt dat de omroep 'Hamas-propaganda verspreidt op kosten van de belastingbetaler'.
Daarnaast wordt de documentaire bekritiseerd vanwege de ondertiteling. Een Palestijnse jongen zegt in de film: "We waren gelukkig, maar de Joden hebben alles vernietigd." In de ondertiteling werd het woord ‘Joden’ echter vervangen door ‘Israëli’s’, wat leidt tot beschuldigingen van manipulatie.
Eis voor onderzoek naar BBC en Hamas
Robert Jenrick, de schaduwminister van Justitie, was eveneens fel in zijn kritiek: 'Sinds de aanval van 7 oktober heeft de BBC de belastingbetaler volledig in de steek gelaten. Ondanks talloze waarschuwingen over onnauwkeurige en bevooroordeelde berichtgeving hebben ze niets geleerd.'
Hij riep op tot een volledig onderzoek: 'Moeten we concluderen dat de producenten hebben samengewerkt met Hamas-functionarissen? Heeft de BBC, en dus de belastingbetaler, indirect een terroristische organisatie gefinancierd?'
Donderdag zal een intern rapport over de documentaire worden gepresenteerd aan de BBC-directie. Het is onduidelijk of het volledige rapport openbaar zal worden gemaakt. Ondertussen is er een oproep gedaan aan de Britse antiterreurpolitie om te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd tijdens de productie van de documentaire.