AfD opnieuw uitgesloten van Bondsdag-presidium

De Alternative für Deutschland (AfD) is bij de laatste verkiezingen de tweede partij van Duitsland geworden. Toch wordt de partij opnieuw geweerd uit het presidium van de Bundestag. Friedrich Merz, leider van de CDU/CSU-fractie en kandidaat voor het kanselierschap, maakte direct duidelijk dat zijn partij geen AfD-kandidaat zal steunen, meldt Junge Freiheit.
'Ik zal mijn fractie niet aanbevelen een AfD-afgevaardigde in een staatsfunctie te kiezen', verklaarde Merz. Zijn uitspraak werd met lof ontvangen door linkse partijen. Net als in de vorige twee zittingsperiodes zal de AfD ook deze keer geen vicevoorzitter in de Bundestag krijgen. Dit terwijl in de parlementaire regels staat dat elke fractie minimaal één vicevoorzitter in het presidium mag hebben.
Links en CDU eensgezind tegen AfD
De eerste partij die Merz’ standpunt toejuichte was Die Linke. Hun parlementair secretaris, Christian Görke, ging zelfs verder dan Merz en riep op om een AfD-kandidaat niet alleen af te raden, maar categorisch uit te sluiten. 'Wij Linken zullen in de Bundestag geen enkele AfD’er als vicevoorzitter kiezen', stelde hij.
Görke benadrukte ook de onderlinge afspraak tussen de zogenoemde 'democratische fracties' in de vorige samenstelling van de Bondsdag. Hij hoopt dat deze lijn wordt doorgezet en zal daarvoor in gesprek gaan met andere partijen.
De Groenen sluiten zich hierbij aan. Parlementair secretaris Irene Mihalic schreef dat elke afgevaardigde zelf mag bepalen op wie hij stemt, maar dat de partij tot nu toe altijd unaniem tegen alle AfD-kandidaten heeft gestemd.
Ook de SPD, die bij de verkiezingen achter de AfD eindigde, was verheugd over Merz’ beslissing. Lars Castellucci, voorzitter van de binnenlandse commissie, zei: 'Het is toe te juichen dat Friedrich Merz hier de lijn van de SPD overneemt.'
SPD prijst Merz voor AfD-uitsluiting
SPD-politicus Ralf Stegner sprak van een 'juiste en slimme zet' van Merz. Hij ziet dit als een manier voor de CDU om afstand te nemen van de recente samenwerking met de AfD in Thüringen. 'Voor de SPD geldt: geen enkele samenwerking met extreemrechts.'
De AfD reageerde fel. Parlementair secretaris Bernd Baumann beschuldigde Merz ervan de stem van een kwart van de kiezers simpelweg uit te sluiten. 'Dit is extreem ondemocratisch gedrag, puur bedoeld om zich in te likken bij de links-groene partijen', aldus Baumann.
Met de steun van zowel linkse als christendemocratische partijen lijkt de uitsluiting van de AfD in de Bundestag definitief. Daarmee blijft de fractie ondanks haar electorale groei zonder vertegenwoordiging in het parlementaire presidium.