Gasbelasting in Nederland met ruim 200 procent gestegen in tien jaar

De belasting op gas in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 200 procent gestegen. In 2015 betaalden consumenten nog 23 cent per kuub, terwijl dit in 2025 oploopt tot bijna 70 cent. Dat blijkt uit een analyse van Gaslicht.com. Nederland behoort hiermee tot de landen met de hoogste gasbelastingen in Europa.
Ongelijkheid groeit door stijgende gasprijzen
Tegelijkertijd daalt de energiebelasting op elektriciteit. In 2015 lag deze nog op 14 cent per kilowattuur, maar in 2025 is dat 12,28 cent, een daling van vijftien procent. De energiebelasting heeft een grote invloed op de gasprijs, maar inflatie speelt ook een rol. Sinds 2015 is de inflatie in Nederland 31 procent geweest.
Volgens Gaslicht.com leidt deze ontwikkeling tot een groeiende ongelijkheid. ‘Huurders en huishoudens met lage inkomens zijn nog steeds afhankelijk van gas. Zij krijgen de hoogste kosten voor hun rekening,’ zegt Sanne Bins van de vergelijker tegen De Telegraaf. Mensen met zonnepanelen profiteren minder van hun investering door de afbouw van de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten. ‘Wie geen verduurzamingsopties heeft, betaalt fors meer voor gas, terwijl mensen die wel investeerden nu te maken krijgen met extra kosten.’
Onzekerheid over energiekosten neemt toe
Door wisselend beleid en onduidelijke regelingen groeit de onzekerheid onder consumenten. Steeds meer huishoudens maken zich zorgen over de betaalbaarheid van energie. De gasprijzen stegen afgelopen maand opnieuw fors. Variabele tarieven liggen 31 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl vaste contracten gemiddeld met 36 procent zijn gestegen in een jaar tijd.
Ook Pricewise ziet deze prijsstijgingen en wijst op meerdere oorzaken. ‘De verhoging wordt vooral gedreven door stijgende groothandelsgasprijzen en ontwikkelingen op de inkoopmarkten. Daarnaast spelen lage gasreserves en de koude winter een rol', aldus directeur Hans de Kok.
Gevolgen voor Nederlandse huishoudens
Door de hogere belastingen en prijsstijgingen blijven vooral huurders en mensen met lagere inkomens met hoge kosten zitten. De energietransitie lijkt vooral voordelig voor huishoudens die al konden verduurzamen. Ondertussen blijft de belasting op gas stijgen, terwijl veel Nederlanders afhankelijk blijven van traditionele energiebronnen. De vraag is hoelang deze trend nog doorgaat en of de overheid ingrijpt om energie betaalbaar te houden.