Italië: referendum kan 2,5 miljoen migranten staatsburgerschap geven

In Italië vindt op 8 en 9 juni een referendum plaats over het versneld verlenen van staatsburgerschap aan buitenlanders. Italianen stemmen dan over de vraag of migranten voortaan al na vijf jaar Italiaans staatsburger kunnen worden. Op dit moment geldt een wachttermijn van tien jaar voordat buitenlanders een Italiaans paspoort kunnen aanvragen. Bij een meerderheid vóór de wijziging zouden tot wel 2,5 miljoen migranten snel Italiaan kunnen worden, meldt Remix.
De huidige premier van Italië, Giorgia Meloni, is fel tegen dit voorstel. Zij en haar partij Fratelli d'Italia vinden dat dit plan de Italiaanse identiteit aantast. Meloni vreest bovendien dat het voorstel veel extra migranten naar Italië zal lokken. De oppositiepartijen in het Italiaanse parlement zijn juist voorstander van de versoepeling. Zij krijgen steun van organisaties die zich inzetten voor migranten.
Politieke verdeeldheid groot
Het voorstel van het referendum leidt tot diepe verdeeldheid binnen Italië. Partijen die tegenover Meloni staan willen dat migranten sneller Italiaans staatsburger worden. Nu moeten migranten tien jaar in Italië wonen om zich te kunnen laten naturaliseren. De oppositie wil dit terugbrengen tot vijf jaar. Hierdoor zouden tot wel 2,5 miljoen migranten versneld recht krijgen op Italiaans burgerschap.
Premier Meloni liet al eerder weten dat zij niets ziet in het voorstel. Volgens haar is het juist noodzakelijk om de migratiestroom te beperken en strenge regels te hanteren voor het verlenen van staatsburgerschap. Haar regering heeft maatregelen genomen om illegale migratie en mensensmokkel tegen te gaan.
Linkse oppositie steunt voorstel
Linkse partijen en activistische organisaties zijn blij met het referendum. Zij zeggen dat migranten zo beter integreren in de Italiaanse samenleving. Zij beschuldigen Meloni van het creëren van verdeeldheid. Volgens hen draagt dit referendum juist bij aan meer gelijkheid en integratie van migranten.
Premier Meloni wijst deze kritiek af. Volgens haar is dit referendum een gevaarlijk signaal naar het buitenland. Zij benadrukt steeds opnieuw dat Italië de controle moet behouden over zijn eigen migratiebeleid.
Grote gevolgen mogelijk
Als de Italianen in juni vóór het voorstel stemmen, heeft dit enorme gevolgen. Italië zal in korte tijd mogelijk miljoenen nieuwe burgers krijgen. Meloni vreest dat dit zorgt voor problemen in de samenleving, met meer druk op publieke voorzieningen en extra belasting voor burgers.
Het referendum is daarom belangrijk voor de koers die Italië zal volgen. Meloni heeft kiezers opgeroepen duidelijk 'nee' te stemmen en Italië niet verder bloot te stellen aan ongecontroleerde migratie.