Kabinet remt digitale dwang: contant geld wordt beschermd

Contant geld blijft een wettelijk recht voor alle Nederlanders. Dat stelt het kabinet in een nieuw wetsvoorstel dat deze naar de Tweede Kamer is gestuurd. Banken moeten ervoor zorgen dat iedereen binnen vijf kilometer toegang heeft tot een geldautomaat. Ook mogen particulieren in de toekomst geen kosten meer betalen voor het opnemen van contant geld.
Volgens het kabinet is de wet nodig om te voorkomen dat contant geld verder uit het straatbeeld verdwijnt. Op dit moment bestaan er alleen vrijwillige afspraken met banken over de beschikbaarheid van geldautomaten. Die blijken in de praktijk niet voldoende om de bereikbaarheid op peil te houden. De nieuwe wet maakt deze afspraken verplicht.
Uit de toelichting bij het wetsvoorstel blijkt dat vooral kwetsbare groepen afhankelijk zijn van contant geld. Denk aan ouderen, mensen met een beperking of burgers die moeite hebben met digitale betaalmethoden. Voor hen is een goede bereikbaarheid van contant geld noodzakelijk. Maar ook anderen gebruiken contant geld om hun uitgaven beter te beheren of om privacyredenen.
“Contant geld is van iedereen,” stelt minister van Financiën Femke Heinen. “Met deze wet garanderen we dat iedereen toegang houdt tot fysiek geld, zonder extra kosten en zonder onnodige drempels.”
De wet bepaalt dat banken geen opnamekosten meer mogen rekenen aan particuliere klanten. Ook moeten klanten van grote en middelgrote banken bankbiljetten kunnen storten bij geldautomaten. Voor particulieren moet dit eveneens gratis zijn. Voor ondernemers komt er een maximumtarief.
Daarnaast wordt contant geld ook gezien als een belangrijk vangnet in tijden van storingen in het elektronische betalingsverkeer. Bij uitval van pinverkeer is fysiek geld essentieel om de economie draaiende te houden, aldus de toelichting van het ministerie.