Regering-Trump brandmerkt Europa als 'parasieten'

Europa reageert woedend op een reeks gelekte chatberichten uit het hart van de Amerikaanse regering. In een besloten groep op de versleutelde berichtendienst Signal schreven onder anderen vicepresident JD Vance en minister van Defensie Pete Hegseth over hun afkeer van Europese bondgenoten. “Ik haat het om Europa weer uit de brand te helpen,” schreef Vance. Hegseth voegde toe: “Ik deel je walging over het Europese geparasiteer. Het is zielig.”
De berichten kwamen per ongeluk naar buiten toen The Atlantic-hoofdredacteur Jeffrey Goldberg per abuis werd toegevoegd aan de chatgroep. Hij beschreef het incident in een uitgebreid artikel. Inmiddels heeft het Witte Huis de echtheid bevestigd. Er loopt een intern onderzoek, meldt The New York Times.
De chatgroep besprak een geplande militaire aanval op de Houthi-militie in Jemen. Tijdens het gesprek vroeg Vance zich hardop af of Amerika wel opnieuw moest ingrijpen in een conflict waar vooral Europa baat bij heeft. “Slechts 3 prcoent van onze handel loopt via het Suezkanaal. Voor Europa is dat 40 procent,” schreef hij. Hegseth zag uitstel niet zitten, maar was het eens met Vance: “Als je denkt dat we het moeten doen, doen we het. Maar ik haat het ook om Europa te redden.”
Trumps topadviseur Stephen Miller voegde eraan toe dat Europa zou moeten betalen voor de operatie: “Als Europa niets biedt, wat dan? Als wij de vrijheid van scheepvaart herstellen, moet daar iets tegenover staan.”
‘Alliantie onder druk’
De uitlatingen zetten extra druk op de toch al wankele relatie tussen de VS en Europa. “Het is duidelijk dat de trans-Atlantische relatie, zoals die was, voorbij is,” zegt Nathalie Tocci, directeur van het Italiaanse Instituut voor Internationale Zaken. “Op z’n best is er nog onverschilligheid. Op z’n slechtst een bewuste poging om Europa te ondermijnen.”
Verschillende Europese politici reageerden scherp. De Franse EU-parlementariër Nathalie Loiseau schreef op X: “Poetin kan stoppen met spioneren. De Amerikanen lekken het nu zelf.” Ook Christel Schaldemose uit Denemarken waarschuwde: “Kunnen we weer met elkaar praten als bondgenoten, in plaats van als vijanden?”
Inmiddels groeit in Brussel het besef dat Europa niet langer volledig kan rekenen op Amerikaanse steun. De EU bespreekt deze week nieuwe plannen om de defensie-uitgaven op te voeren en onafhankelijker te worden. De inzet: een Europees defensiebudget van honderden miljarden euro’s.