Zwitserland deelt eerste boete uit wegens boerkaverbod

In Zürich is voor het eerst een boete opgelegd onder het Zwitserse boerkaverbod. De politie gaf een vrouw een boete omdat zij haar gezicht om 'religieuze redenen' had bedekt. Zij weigerde deze boete van 100 Zwitserse frank (105 euro) te betalen. De zaak gaat daarom nu naar het kantoor van de kanton-gouverneur, die een uitspraak zal doen.
Er zijn weinig details bekend over de vrouw. Zwitserse media denken dat zij vermoedelijk een boerka droeg. Dit kledingstuk wordt door sommige islamitische vrouwen gedragen en bedekt het hele lichaam, inclusief het gezicht.
Krappe meerderheid stemde voor verbod
Het Zwitserse boerkaverbod ging begin dit jaar in. Iedereen die het verbod overtreedt, riskeert een boete van maximaal 1000 Zwitserse frank (1050 euro). Dit verbod kwam er na een referendum in 2021. Een kleine meerderheid van 51,2 procent stemde toen voor het verbod.
De initiatiefnemers waren politici van twee rechtse partijen. Eerder, in 2009, voerden zij al succesvol campagne tegen de bouw van nieuwe minaretten.
De Zwitserse Volkspartij (SVP), nationaal-conservatief en de grootste partij in het parlement, noemt de boerka een 'symbool van politieke islam'. Volgens hen wordt het kledingstuk gebruikt door 'islamitische vrouwenhaters om vrouwen te onderwerpen.'
Wet geldt ook voor relschoppers
Het verbod is vooral bedoeld tegen boerka’s, maar geldt ook voor andere situaties. Demonstranten en hooligans mogen hun gezichten bijvoorbeeld niet meer bedekken tijdens rellen of protestacties.
Uitzonderingen op het verbod zijn toegestaan. Zo mag men gezichten bedekken vanwege gezondheid of veiligheid. Ook bij carnaval, bij bepaalde weersomstandigheden, tijdens kunstoptredens, entertainment of reclamecampagnes is bedekking toegestaan. Daarnaast geldt het verbod niet binnen religieuze gebouwen.
Andere kantons al eerder met boerkaverbod
Hoewel Zürich nu pas de eerste boete vanwege religieuze bedekking gaf, zijn er in andere situaties al eerder boetes opgelegd. Het kanton Bern gaf bijvoorbeeld boetes aan hooligans die maskers droegen om niet herkend te worden.
De kantons Ticino en St. Gallen hadden al eerder eigen boerkaverboden ingesteld, respectievelijk in 2016 en 2019. Ook andere Europese landen kennen vergelijkbare wetten. Zo gelden boerkaverboden in Oostenrijk, België, Denemarken en Frankrijk.