EU weigert openheid over miljoenensteun aan politieke ngo's

De Europese Commissie houdt structureel informatie achter over de financiering van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), zo stelt de Hongaarse regeringspartij Fidesz. Maar liefst 86 verzoeken tot openbaarmaking van informatie zijn afgewezen, tot frustratie van Europarlementariër Csaba Dömötör. “Het geld van Europese belastingbetalers wordt gebruikt voor politieke doeleinden, zonder enige transparantie,” zei hij woensdag op een conferentie in Brussel.
De conferentie, georganiseerd door de fractie Patriots for Europe en het Brusselse kantoor van het conservatieve Mathias Corvinus Collegium, draaide om de vraag: wie financiert de ngo’s die actief zijn in Brussel? Dömötör trok fel van leer tegen de Europese Commissie, die volgens hem weigert inzage te geven in de besteding van Europees subsidiegeld.
“Onze verzoeken werden afgewezen met belachelijke argumenten,” aldus Dömötör. “Eerst zeiden ze dat we vroegen om algemene informatie, daarna dat het te breed was, en vervolgens dat alles al op hun website stond. Maar dat is simpelweg onwaar.”
Dubbele standaarden
Volgens Dömötör is er sprake van dubbele standaarden: “Hongaarse ministeries zijn wettelijk verplicht om hun contracten openbaar te maken, inclusief de bedragen en de partijen die betrokken zijn. Maar als wij Brussel om soortgelijke informatie vragen, blijft het stil.”
Hij stelt dat de Europese instellingen wel druk uitoefenen op Hongarije om zijn informatiewetgeving aan te scherpen, maar zelf weigeren verantwoording af te leggen. “Dat is hypocriet en ondermijnt het vertrouwen van de burger in Europese instellingen.”
Geen neutrale ngo’s, maar politieke netwerken
Volgens Fidesz is het probleem niet traditionele burgerorganisaties, maar “een netwerk van politieke activisten” dat met Europees geld ideologische strijd voert. Dömötör wijst op een opvallend voorbeeld: “Toen Guy Verhofstadt 15 miljoen euro kreeg voor zijn zogenaamde ngo, was dat geen vrijwilligerswerk, maar politieke lobby. Dat geld gaat naar netwerken, niet naar de samenleving.”
Ook andere ngo’s zouden betrokken zijn bij politieke campagnes tegen nationale overheden. “Sommige van hen slepen Hongarije zelfs voor het Europese Hof vanwege onze grenscontroles,” zegt hij. “Dat is pure politieke inmenging.”
Linkse agenda’s met Europees geld
Fidesz beweert dat de Europese Commissie jaarlijks miljoenen euro’s uitgeeft aan organisaties die bijna uitsluitend linkse en liberale agenda’s promoten. “Ze ondermijnen migratieregels, voeren campagne tegen legitieme regeringen en noemen hun censuur ‘factchecking’,” aldus Dömötör.
Volgens hem missen deze ngo’s bovendien lokale verankering en maatschappelijke legitimiteit. “Negentig procent van hun geld komt uit Brussel of via Soros-netwerken. Dat zijn geen burgerinitiatieven, dat is externe beïnvloeding.”
Europese Ombudsman en rechtsgang
De Patriots for Europe-fractie van het Europees Parlement is niet van plan de zaak te laten rusten. Dömötör kondigde aan nieuwe verzoeken te zullen indienen, en als het nodig is stappen naar de Europese Ombudsman en de rechter te zetten.
Ook Fidesz-collega András László sprak op de conferentie. Hij benadrukte het belang van transparantie, juist nu Europa wordt opgeschud door corruptieschandalen. “We moeten weten waar het geld vandaan komt, waar het naartoe gaat en wie er werkelijk achter deze organisaties zitten,” aldus László.
Hij stelde verder dat in ten minste zeven EU- en NAVO-lidstaten in Centraal-Europa sprake is geweest van politieke beïnvloeding via Amerikaanse USAID-projecten. “Dat gebeurde zonder overleg met lokale overheden. Dat is regelrechte inmenging.”