Britse moeder: 'Niet lui, maar logisch om uitkering te hebben'

Een 24-jarige alleenstaande moeder uit het Verenigd Koninkrijk heeft online voor opschudding gezorgd. Ze zegt trots te zijn dat ze niet werkt en liever leeft van overheidsgeld. Volgens haar is het geen kwestie van luiheid, maar van logica. “Ik zou gek zijn om 31.000 pond aan uitkeringen op te geven voor een baan met minimumloon,” aldus Juliette Howard.
Juliette is moeder van twee jonge kinderen. Sinds ze op haar 19e stopte met werken, ontvangt ze elke maand ruim 1.600 pond (omgerekend 1.900 euro) via het Britse Universal Credit-stelsel. Dat komt neer op ongeveer 31.000 pond (omgerekend 37.000 euro) per jaar - volledig betaald door de belastingbetaler. Zelf is Juliette er trots op dat ze dit geld verdient zonder te werken, onderwijs te volgen of te trainen.
“Wat is het nut van een minimumloonbaan als ik dan minder verdien dan met een uitkering? Het is niet lui, gewoon logisch,” zegt ze in een interview met The Sun.
‘Het systeem is stuk – ik ben alleen eerlijk’
Howard reageert fel op kritiek dat ze profiteert van de samenleving. “Mensen noemen me een profiteur, maar ze denken niet na. Als de overheid Universal Credit aanbiedt, dan claim ik het ook. Dat is toch logisch? Het is het systeem dat stuk is. Ik ben alleen dapper genoeg om dat toe te geven.”
De jonge moeder kreeg haar eerste kind op haar twintigste. Ze werkte toen nog parttime, maar stapte later volledig over op uitkeringen. Inmiddels is ze al jaren niet meer aan het werk. “Het aanvragen van Universal Credit was de beste beslissing die ik ooit heb genomen,” zegt ze.
Volgens Juliette is het leven als alleenstaande moeder zwaar genoeg. Ze lacht naar eigen zeggen als mensen zeggen dat ze zelf haar rekeningen moet betalen. “Alleenstaande moeder zijn is de moeilijkste baan die er is.”
Miljoenen mensen vrijgesteld van werkplicht
De discussie over het Britse uitkeringssysteem laait opnieuw op. Volgens de laatste cijfers van het Office for National Statistics zaten tussen oktober en december 2024 bijna een miljoen jongeren tussen de 16 en 24 jaar thuis – zonder opleiding of werk. Dat is bijna net zo veel als tijdens de coronapandemie in 2020. De werkloosheid onder jongeren steeg vorig jaar met bijna 19 procent.
Ondertussen ontvangen ruim drie miljoen Britten Universal Credit zonder enige verplichting om werk te zoeken. En dat aantal groeit nog steeds. De Britse regering wil daar nu een einde aan maken.
Regering grijpt in
De nieuwe Labour-regering heeft deze week maatregelen aangekondigd om de uitkeringsafhankelijkheid aan te pakken. Minister van Sociale Zaken Liz Kendall wil de eisen voor uitkeringsgerechtigden flink aanscherpen. Ook kondigde minister van Financiën Rachel Reeves aan dat de Universal Credit wordt versoberd.
De boodschap is duidelijk: meer Britten moeten weer aan het werk. Maar of dat mensen als Juliette Howard zal overtuigen, is de vraag. “Ik ga pas weer aan het werk als het op mijn voorwaarden is,” zegt ze. “Tot die tijd ben ik niet lui. Ik ben gewoon slim.”