Italië hervat migratieakkoord met Albanië: 'De waanzin is voorbij'

De Italiaanse regering onder leiding van Giorgia Meloni heeft het migratieakkoord met Albanië aangepast en opnieuw opgestart. Dat gebeurde afgelopen week, na maanden vertraging door linkse rechters die het plan drie keer blokkeerden.
Volgens de aanpassingen worden de centra in Albanië geen opvanglocaties meer, maar uitsluitend ‘CPR’s’ – detentiecentra voor mensen die al een uitzettingsbevel hebben gekregen. Binnenlandminister Matteo Piantedosi zei vrijdag dat de centra ‘snel opnieuw worden opgestart’. Ze verliezen hun functie niet en worden niet ingrijpend aangepast. ‘Ze functioneren als alle andere CPR’s op het vasteland, alleen buiten het nationale grondgebied.’
Focus op uitzetting
De migranten die in Albanië worden vastgezet, zijn dus mensen die Italië al wil uitzetten. Dat proces kan lang duren, bijvoorbeeld omdat landen van herkomst moeilijk meewerken. Toch wil de regering voorkomen dat afgewezen asielzoekers verdwijnen in Italië of de Schengenzone.
Daarom bereidt de regering een extra maatregel voor: elektronische enkelbanden voor alle illegale migranten die in Italië aankomen. Zo kan de politie hen volgen, ook als ze nog op hun asielbesluit wachten.
Europese steun voor Italiaans plan
De Europese Commissie steunt het aangepaste plan. 'De toetsing met de Europese Commissie is positief afgerond, waardoor we kunnen doorgaan', aldus Piantedosi. Ook de nieuwe Europese 'terugkeerrichtlijn', de zogenaamde ‘deportatiepact’, biedt meer ruimte voor lidstaten om migranten in derde landen op te vangen.
Die richtlijn laat expliciet toe dat lidstaten offshore terugkeercentra bouwen. Tegelijk wordt het begrip ‘veilig derde land’ versoepeld, zodat migranten ook naar landen gestuurd kunnen worden waar ze geen directe band mee hebben.
Verzet van links en rechtspraak
Linkse critici blijven zich verzetten. Ze vinden dat het overbrengen van migranten naar detentiecentra buiten de EU in strijd is met internationaal recht. Ook hekelen ze de snelle uitzettingsprocedure van Italië. Toch verwacht Rome dat het Europese Hof van Justitie binnenkort een gunstige uitspraak zal doen, mede omdat de Europese Commissie de Italiaanse aanpak ondersteunt.
Italië als voorbeeld voor Europa
Volgens staatssecretaris Augusta Montaruli is het akkoord een Europees voorbeeld. ‘Het akkoord is een model dat een precedent schept in Europa. Lidstaten volgen de Italiaanse lijn, te beginnen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.’ Ze voegde toe: ‘Wij geven niet op in de strijd tegen illegale migratie. De waanzin is voorbij.’