Vleesprijzen schieten omhoog met 30 procent

De prijzen voor vlees zijn de laatste maanden flink gestegen. Vooral rundvlees en kip zijn veel duurder geworden. Nelline Goedegebure, die voor G&B zo’n 5 miljoen kilo vlees per jaar inkoopt, slaat tegenover De Stentor alarm: ‘Het is echt niet normaal. En het lijkt ook maar niet te stoppen.’
Goedegebure is verantwoordelijk voor de vleesinkoop bij vis- en vleeshandel G&B. Ze moest onlangs vlees inkopen voor de zomer. ‘Ik was net aan de telefoon over carpaccio-vlees voor juli. Ik zit nog net op mijn stoel, maar ik viel er bijna van af.’
Tot 30 procent duurder
Ze rekende het verschil uit met een paar maanden geleden. ‘Dan kom ik zeker op 20 à 25 procent uit. En dan heb ik nog een goede prijs te pakken omdat ik m’n werk goed doe. De marktprijzen liggen 30 procent hoger.’
De prijzen stijgen het hardst bij rundvlees, maar ook kip en varkensvlees worden duurder. Vooral luxe stukken vlees zoals ossenhaas en entrecote rijzen de pan uit. Als reactie zoeken klanten naar goedkopere alternatieven. Maar volgens Goedegebure werkt dat prijsopdrijvend: ‘Als er meer druk komt te liggen op bijvoorbeeld gehakt, gaan ook die prijzen omhoog. Dat is gewoon een vraag-aanbodverhaal.’
Terrassen zorgen voor piek
De lente is begonnen en het barbecueseizoen is losgebarsten. Dat merkt G&B meteen. De zaak levert aan zo’n 2500 tot 3000 horecazaken. ‘Het is hier nu een gekkenhuis. Zodra de terrassen opengaan, merk je dat de vraag naar bepaalde producten meteen stijgt. Ribeye is bijvoorbeeld echt een zomerproduct. Als je daar nu nog veel van wil inslaan, ben je eigenlijk al te laat als inkoper.’
Al in december zag Goedegebure de eerste signalen vanuit Zuid-Amerika. ‘We kopen veel rundvlees in Zuid-Amerika. Daar begonnen de prijsstijgingen in december. Voor het vlees hier is, ben je zes weken verder.’
EU-regels zorgen voor schaarste
Een belangrijke oorzaak is nieuwe EU-wetgeving tegen ontbossing. Die verplicht leveranciers vanaf 2026 om elk stuk vlees volledig herleidbaar te maken. Niet alle boeren kunnen daaraan voldoen. ‘Die regel gaat 1 januari 2026 in. Maar het duurt 28 maanden voordat dieren naar de slacht kunnen.’
Ook in Nederland krimpt de veestapel. Daardoor verwacht Goedegebure nog meer schaarste. ‘Vlees zal voorlopig zeker niet meer goedkoper worden.’