Meerdere Drentse gemeenten verbieden paasvuren wegens droogte en brandgevaar

In meerdere Drentse gemeenten gaan de traditionele paasvuren dit jaar niet door. De reden: aanhoudende droogte en een verhoogd risico op natuurbranden. Veiligheidsregio Drenthe heeft het natuurbrandrisico eerder deze maand al verhoogd. Gemeenten als Aa en Hunze, Tynaarlo en Emmen hebben nu besloten om de geplande paasvuren af te gelasten.
Woensdagmiddag maakte de gemeente Aa en Hunze bekend dat alle vijftien paasvuren op haar grondgebied zijn verboden. Ook in Tynaarlo werden elf geplande vuren afgelast. In Emmen waren eerder al meerdere paasvuren geannuleerd.
Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo begrijpt de teleurstelling van veel vrijwilligers die al druk bezig waren met de voorbereidingen. “Het is balen voor de organisatoren,” erkent hij. “Maar de veiligheid staat voorop. We hebben dit besluit genomen na overleg met andere Noord-Drentse gemeenten.”
Volgens de richtlijnen van de veiligheidsregio mogen paasvuren alleen worden ontstoken als ze op veilige afstand liggen van natuurgebieden en rietgedekte woningen. De meeste locaties in Aa en Hunze en Tynaarlo voldoen hier niet aan. De brandstapels worden daarom niet aangestoken.
Paasvuren zijn een eeuwenoude traditie in het noorden en oosten van het land. Oorspronkelijk stammen ze uit de tijd van de Germanen, maar later kregen ze ook een christelijke betekenis. In sommige (Duitse) dorpen wordt er een pop bovenop de brandstapel geplaatst, die Judas moet voorstellen – de discipel die Jezus verraadde.