Amsterdamse bedrijfskantines krijgen meer plantaardig eten

In de bedrijfskantines van Amsterdam komt er grote verandering aan. Zorginstellingen, onderwijsinstellingen, het openbaar vervoer en de gemeente zelf gaan voortaan meer plantaardig, biologisch en gezond eten aanbieden. Ook willen ze veel minder voedsel weggooien. Daarover sloten zij dinsdag een convenant in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema, meldt Het Parool.
Onder de ondertekenaars vallen onder andere het Amsterdam UMC, zorgorganisaties als Cordaan, Amsta en Amstelring, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), vervoersbedrijf GVB en de gemeente Amsterdam. Samen serveren ze elke dag zo’n 35.000 maaltijden.
Plantaardige eiwitten als norm
Volgens wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) is het belangrijk dat zulke grote organisaties het goede voorbeeld geven. “Als je samen zoveel maaltijden serveert, kun je echt verschil maken,” zei ze.
De partijen hebben duidelijke doelen afgesproken die uiterlijk in 2030 gehaald moeten zijn. Zo moeten de maaltijden dan voor minstens 60 procent uit plantaardige eiwitten bestaan. Dat betekent minder vlees, vis en zuivel, en meer bonen, linzen, tofu en noten. In de gemeentelijke kantines is op dit moment ongeveer de helft van de eiwitten plantaardig.
Ook komt er meer aandacht voor biologisch voedsel. Minstens een kwart van alle ingekochte producten moet tegen 2030 een biologisch keurmerk hebben.
Minder ongezond eten op het bord
Een derde belangrijke afspraak gaat over gezondheid. De kantines moeten ernaar streven dat 80 procent van het aanbod voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Denk aan volkorenbrood, groenten, fruit, peulvruchten en water als standaarddrank. Gefrituurde snacks, zoet broodbeleg en kant-en-klare sauzen worden teruggedrongen.
De laatste pijler van het convenant is de strijd tegen voedselverspilling. Die moet met de helft teruggebracht worden ten opzichte van 2015.