Komt er een einde aan het geschal van moskeeën in Nederlandse wijken?

JA21 en de SGP willen voorkomen dat luidruchtige gebedsoproepen van moskeeën tot overlast leiden in woonwijken. Kamerleden André Flach (SGP) en Joost Eerdmans (JA21) willen dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om zulke oproepen te beperken of te verbieden.
'In steden als Amsterdam en Rotterdam willen we geen luidsprekers die de hele wijk wakker schallen', aldus Flach en Eerdmans. Ze willen dat gemeenten expliciet het recht krijgen om daar paal en perk aan te stellen.
Volumeknop op max
De gebedsoproep via luidsprekers is sinds 1988 toegestaan, maar komt pas de laatste jaren vaker voor. Dat komt doordat het aantal moskeeën is toegenomen. De roep om Allah’s grootheid wordt in sommige wijken via grote luidsprekers meerdere keren per dag door de straten geslingerd.
Volgens Flach is het geluid in sommige gevallen ‘buiten proportie’. Eerdmans voegt toe: ‘We hebben nu al honderden meldingen van overlast gekregen. Het is tijd om in te grijpen.’
Verzet tegen oproep tot gebed
De Kamerleden willen niet het gebed zelf verbieden, maar het volume en de frequentie van de oproep beperken. ‘Vrijheid van godsdienst is geen vrijbrief voor geluidsoverlast’, aldus Eerdmans. Ook Flach benadrukt dat de maatregel zich niet richt op de inhoud van het gebed, maar op het volume.
De oproep tot gebed (‘adhan’) is vijf keer per dag, waarvan ten minste één in de vroege ochtend. Vooral dat vroege moment is een bron van ergernis voor buurtbewoners. In sommige steden, zoals Rotterdam, mogen moskeeën al een gebedsoproep doen via luidsprekers. De Mevlana-moskee in Rotterdam is daarvan een voorbeeld.
Steeds meer Nederlandse straten worden overstemd door versterkte islamitische gebedsoproepen.
— JA21 (@JuisteAntwoord) April 14, 2025
De publieke ruimte is van iedereen – de moskee hoeft zich daar niet boven te verheffen. Daarom dienen JA21 en SGP een initiatiefwet in om de versterkte oproep te verbieden 👇 pic.twitter.com/HKhCXdMFH1