Orbán-topadviseur: 'EU-toetreding Oekraïne kost EU 2,5 biljoen euro'

De snelle toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie is volgens Balázs Orbán, politiek directeur van premier Viktor Orbán, een gevaar voor de financiële stabiliteit van de EU en de strategische positie van Hongarije. Dat zei hij maandag tijdens de Economx Money Talks 25-conferentie in Boedapest.
Volgens Orbán zou het volledige lidmaatschap van Oekraïne een enorme last leggen op de Europese begroting. 'Het zou ongeveer 2,5 biljoen euro kosten over meerdere jaren – dat is twaalf keer het huidige jaarlijkse EU-budget.'
Ook het herbouwen van Oekraïne zou tussen de 500 miljard dollar en 1 biljoen euro kosten. Daarbovenop komen nog de jaarlijkse overheidskosten van zo’n 100 miljard dollar. ‘Het grootste deel daarvan wordt van de EU verwacht’, aldus Orbán.
Hij benadrukte dat Hongarije als enige EU-lidstaat het versnelde proces in de Europese Raad kan blokkeren. De Europese Commissie wil het traject afronden vóór 2029.
Hongarije houdt voet bij stuk
Orbán stelde dat de kwestie Oekraïne inmiddels partijoverstijgend is in Hongarije. De nationale raadpleging ‘Voks 2025’ zal volgens hem ‘een van de belangrijkste economische en strategische besluiten voor de toekomst van het land’ worden.
Kritiek op westerse koers
Orbán hekelde ook het neoliberale wereldbeeld. Volgens hem was de verkiezing van Donald Trump ‘het einde van de neoliberale wereldorde’. De oude orde had volgens hem geleid tot ‘overregulering, fiscale beperkingen en uitbesteding’, wat ten koste ging van soevereiniteit en economische kracht.
Volgens Orbán draait het in de nieuwe geopolitieke realiteit om sterke staten, industriële zelfstandigheid en technologische onafhankelijkheid.
Ook op het gebied van buitenlandbeleid uitte hij kritiek. Hij noemde het Amerikaanse ingrijpen in Irak en Libië, en de Arabische Lente, als voorbeelden van mislukt ‘moralistisch’ beleid dat leidde tot ‘instabiliteit, terrorisme en massamigratie’.
Hongaarse kansen in nieuwe wereldorde
Tot slot zei Orbán dat Hongarije voordeel kan halen uit wat hij ‘een historische verschuiving’ noemt. De ‘connectiviteitsstrategie’ van het land moet zorgen voor strategische banden met alle machtsblokken. Hij voorspelde nieuwe EU-VS-afspraken over handel en riep op tot minder spanningen met Rusland en China.