Taiwanese president luidt noodklok: 'China probeert Taiwan te breken'

Op 13 maart 2025 hield de Taiwanese president Lai Ching-te een nationale veiligheidsvergadering. Kort daarna gaf hij een persconferentie over de groeiende dreiging vanuit China. Hij waarschuwde voor vijf grote gevaren, waaronder spionage, infiltratie en pogingen om de Taiwanese identiteit te vervagen.
‘China probeert ons te verdelen, te ondermijnen en over te nemen. Niet met tanks, maar via media, spionage, economische druk en het ondermijnen van onze democratie’, aldus Lai.
De spanningen tussen Taiwan en China lopen op
China stelt al decennia dat Taiwan, dat zich tijdens de communistische revolutie in China onafhankelijk verklaarde van het communistische China in 1949, 'herenigd moet worden met China'.
China stelt in de communicatie naar buiten dat dit 'op een vreedzame manier moet gebeuren', maar is ondertussen vooral bezig met het opvoeren van de militaire dreiging door militaire oefeningen rondom China te escaleren.
Westerse landen, en met name de Verenigde Staten, zetten zich in om Taiwan buiten de invloedsfeer van China te houden. Indien Taiwan in Chinese handen zou vallen, zouden de economische gevolgen groot zijn.
Taiwan speelt een cruciale rol in de wereldwijde toeleveringsketen van chips, en meer dan de helft van alle scheepvaartroutes ter wereld loopt door de Straat van Taiwan. Volgens een rapport van de Haagse denktank HCSS zouden de economische gevolgen voor Europa nog groter zijn dan die van de oorlog in Oekraïne als China Taiwan een blokkade zou opleggen.'
Infiltratie en spionage in het leger
Een van de grootste zorgen volgens Ching-te is de Chinese invloed binnen het Taiwanese leger. In 2024 werden 28 actieve en 15 gepensioneerde militairen beschuldigd van spionage. ‘In totaal was 66 procent van de spionagezaken gelinkt aan het leger’, aldus Lai. Sommige van hen zouden zelfs gewapende groepen hebben opgezet om Taiwan van binnenuit aan te vallen.
De president kondigde daarom aan dat het militaire rechtssysteem wordt hersteld. Zo kunnen verdachte militairen weer voor een militaire rechtbank worden berecht. Dit moet er volgens de Taiwanese president voor zorgen dat de invloed van China op Taiwan kan worden verkleind.
Chinese paspoorten als wapen
China probeert ook, aldus Lai, via paspoorten invloed te krijgen. ‘China probeert onze burgers te verleiden met verblijfsvergunningen, paspoorten en andere documenten’, aldus Lai. Vooral militairen, ambtenaren en leraren zouden hierdoor hun loyaliteit in twijfel kunnen trekken.
Lai wil daarom dat Taiwan beter gaat controleren welke documenten burgers aanvragen in China. Chinese onderdanen die permanent in Taiwan willen wonen, moeten daarnaast hun Chinese identiteit volledig opgeven. Volgens Lai is dit nodig om de veiligheid in Taiwan te waarborgen.
Culturele strijd en media-oorlog
Volgens Lai misbruikt China culturele uitwisselingen om propaganda te verspreiden. ‘Ze gebruiken entertainers, academici en religieuze groeperingen om verdeeldheid te zaaien’, zei hij. Ook probeert China Taiwanese artiesten te dwingen tot uitspraken die de nationale waardigheid ondermijnen.
Taiwan wil daarom culturele sectoren versterken en beter beschermen tegen deze ‘verenigde front’-tactieken. Het is nog niet duidelijk welke concrete maatregelen zullen worden getroffen om de culturele sectoren te beschermen tegen Chinese invloed.
Oproep aan alle burgers
President Lai eindigde zijn persconferentie met een duidelijke oproep: ‘Iedere burger staat op de frontlinie van onze democratie.’ Hij riep op tot mediavaardigheid, burgereducatie en het afwijzen van alles wat de nationale belangen schaadt.
‘Alleen samen kunnen we weerstand bieden aan verdeeldheid. Zolang iedereen meedoet, kan niets ons verslaan.’ Volgens Lai is de boodschap duidelijk: China probeert Taiwan stap voor stap te ondermijnen. Maar met een alerte bevolking en sterke wetten, blijft Taiwan vrij en zelfstandig, stelt Lai.