Argentinië krabbelt op: loon stijgt en IMF voorspelt stevige groei

De economische koerswijziging van de Argentijnse president Javier Milei lijkt effect te hebben. Volgens het IMF groeit de economie volgend jaar met 5,5 procent. Tegelijkertijd zijn de lonen van werkende Argentijnen gestegen naar het hoogste niveau in zeven jaar, aldus het nieuwe rapport.
Tussen 2017 en 2023 ging het bergafwaarts met de koopkracht van Argentijnse werknemers. Maar nu is er sprake van herstel. Volgens recente ramingen is het reële loon van formele werknemers in de particuliere sector gestegen tot tussen de 1.200 en 1.300 euro per maand, omgerekend en aangepast voor inflatie.
De verbetering valt samen met het aantreden van Javier Milei, die eind 2023 president werd. De libertaire econoom beloofde harde hervormingen. Sindsdien voert zijn regering een streng beleid om de inflatie te beteugelen. Het doel: begrotingsevenwicht en stoppen met het drukken van geld.
De Argentijnse economie werd jarenlang gekenmerkt door prijscontroles, importbeperkingen en een kunstmatig lage wisselkoers. Die maatregelen zijn inmiddels grotendeels afgeschaft. De regering schafte bijvoorbeeld het zogeheten “dollarcepo” af, waardoor de kloof tussen de officiële en zwarte wisselkoers snel kleiner werd: van 24 procent naar slechts 3 procent.
IMF: forse groei na zwaar jaar
Toch gaat het niet zonder pijn. In 2024 kromp de Argentijnse economie met 1,7 procent, vooral door de zware bezuinigingen. Die beslaan meer dan 15 procent van het bbp en worden omschreven als het strengste begrotingsbeleid in de moderne Argentijnse geschiedenis.
Maar daarna verwacht het Internationaal Monetair Fonds een sterk herstel: 5,5 procent groei in 2025 en 4,5 procent in 2026. Tegelijk zal de inflatie, die dit jaar nog rond de 117,8 procent uitkomt, volgens het IMF afnemen tot 18 tot 23 procent in 2025. In 2026 zou dat kunnen zakken tot 10 à 15 procent.
Voorzichtig optimisme
Hoewel officiële cijfers achterlopen, wijzen voorlopige gegevens op een duidelijke verbetering van de economische situatie. Met name de stijgende lonen en het herstel van de wisselkoers worden in binnen- en buitenland gezien als signalen van herstel.
De komende maanden zullen moeten uitwijzen of deze positieve lijn zich voortzet. Maar één ding is duidelijk: na jaren van economische malaise en sociale onrust lijkt Argentinië op weg naar meer stabiliteit. Of die koers houdbaar is, hangt af van politieke steun en sociale rust in een land dat gewend is aan economische turbulentie.