Dubbele celstraf voor eerwraakmoord in Den Haag

De rechtbank in Den Haag deelde woensdag een dubbele celstraf uit in een eerwraakzaak. De verdachten Taoufik E. (44) en Ismael H. (30) kregen beiden twaalf jaar cel voor hun rol bij de dodelijke steekpartij op Karim el Kadi (40), twee jaar geleden aan de Erasmusweg. Daarnaast moeten de mannen elk 17.500 euro schadevergoeding betalen aan de ouders van het slachtoffer, meldt Omroep West.
Karim el Kadi woonde samen met de zus van Taoufik E. Ze waren volgens de islamitische wet getrouwd, maar dat huwelijk werd niet geaccepteerd door haar familie. De officier van justitie zei daarover: “Karim had niks verkeerd gedaan. Hij had simpelweg de liefde gevonden bij de zus van E., maar dit mocht niet van haar familie. De dood van Karim blijft zinloos.”
De situatie escaleerde op 26 februari 2023. Die dag verschenen E. en H. drie keer bij de flat van Karim. Eerder had E. al een foto van Karim aan H. laten zien en hem het adres doorgegeven. Het plan: Karim een lesje leren met een pak slaag. Maar die avond liep het gruwelijk uit de hand.
Wie stak, blijft onduidelijk
Hoewel het niet duidelijk is wie precies het mes hanteerde, acht de rechtbank beide mannen verantwoordelijk. De buurvrouw hoorde meerdere mensen van de trap rennen na de steekpartij. Karim probeerde nog achter de mannen aan te rennen, keerde terug naar zijn flat om de deur op slot te doen, maar zakte onderaan de trap in elkaar. De enkele steekwond was fataal en trof zijn maag, lever, darmen en een nier.
Op camerabeelden is te zien dat de twee samen het portiek binnengingen. De rechtbank concludeerde dat Taoufik E. na 1 minuut en 39 seconden naar buiten kwam en Ismael H. zeven seconden later volgde. Die korte tijdspanne maakt het onmogelijk vast te stellen wie het mes heeft vastgehouden, maar de rechters stellen: ze waren er allebei bij en dragen samen de verantwoordelijkheid.
Een drama met grote gevolgen
De gevolgen van de moord zijn groot. De zus van E. was zwanger van Karim en beviel later van hun dochtertje. Voor de ouders van Karim is het verlies ondraaglijk. Daarom legde de rechtbank de verdachten niet alleen een celstraf op, maar ook een schadevergoeding van 17.500 euro per ouder.
Met dit vonnis maakt de rechtbank duidelijk dat eerwraak geen verzachtende omstandigheid is, maar juist extra ernstig wordt aangerekend. De zaak benadrukt hoe familiedruk, afkeuring en eigenrichting kunnen uitmonden in dodelijk geweld.