AfD in Duitsland officieel bestempeld als extremistische organisatie

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst heeft de Alternative für Deutschland (AfD) nu ook landelijk aangemerkt als een 'extremistische' partij. De partij, die bij de laatste verkiezingen de tweede partij van Duitsland werd, zou volgens de autoriteiten een bedreiging vormen voor de democratische orde.
Met deze classificatie krijgt de inlichtingendienst extra bevoegdheden. Zo mogen agenten nu informanten inzetten binnen de partij en telefoongesprekken of berichten onderscheppen. Hoewel de AfD niet wordt verboden, betekent deze stap een flinke escalatie in de manier waarop de Duitse overheid met de partij omgaat.
Eerder waren al bepaalde onderdelen van de partij, zoals de jeugdafdeling en regionale afdelingen in Oost-Duitsland, als rechtsextremistisch aangemerkt. Sinds 2021 werd de landelijke partij al in de gaten gehouden vanwege vermoedens van extremistische tendensen.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser stelt dat de AfD bevolkingsgroepen discrimineert en burgers met een migratieachtergrond als tweederangsburgers behandelt. Ook zouden partijleden zich regelmatig schuldig maken aan racistische uitspraken over immigranten en moslims.
De maatregel volgt op een periode van groeiende steun voor de partij, vooral in Oost-Duitsland. Tegelijk ligt de partij ook onder vuur. Onlangs werd een assistent van een kopstuk van de partij aangeklaagd wegens spionage.
NieuwRechts-redacteur Daniel de Liever sprak recent met AfD-kopstuk Christine Anderson. Bekijk nu het exclusieve interview terug: