Italië mag migranten uitzetten naar Albanië: senaat geeft groen licht

Italië mag voortaan illegale migranten uitzetten naar Albanië. De Senaat in Rome heeft op dinsdag 20 mei ingestemd met het omzetten van het zogeheten Albanië-decreet in wetgeving. Daarmee krijgen de migratiecentra in Albanië een nieuwe rol: ze worden omgevormd tot ‘terugkeerfaciliteiten’, meldt Rai News.
De wet werd aangenomen met 90 stemmen voor, 56 tegen en één onthouding. De basis voor de wet werd gelegd in 2023, toen Italië en Albanië het zogenoemde Albanië-Italië-protocol ondertekenden. Linkse partijen en 'activistische' rechters waren fel tegen. Die laatsten probeerden het akkoord meerdere keren te blokkeren en spanden zelfs een rechtszaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Zij vonden dat het akkoord in strijd zou zijn met EU-wetgeving.
Europese Commissie steunt Italië
In februari dit jaar koos de Europese Commissie verrassend genoeg de kant van premier Giorgia Meloni, meldde Euractiv. Haar regering stelde dat het nationale recht bepaalt welke landen als ‘veilig’ kunnen worden aangemerkt. Asielzoekers uit die landen mogen worden teruggestuurd en hebben geen recht op asiel.
De Commissie sloot zich aan bij deze uitleg en verklaarde in de rechtszaak in Straatsburg dat lidstaten binnen bepaalde grenzen zelf mogen bepalen welke landen zij als veilig beschouwen. Volgens de Meloni-regering zijn migranten die via veilige landen Italië bereiken, illegaal. Zij mogen dus worden vastgehouden in de nieuwe centra in Albanië en vervolgens uitgezet.
Wantrouwen richting Brussel
Dat de Europese Commissie nu meebuigt, komt volgens rechte critici niet door een echte koerswijziging. Zij denken dat de Commissie vooral bang is dat populistische partijen verder groeien door het migratiedebat.
De deal met Albanië wordt gezien als een grote overwinning voor Meloni’s rechtse kabinet. Ondanks jarenlange tegenwerking van linkse rechters en kritiek uit Brussel is de wet nu definitief. Italië kan hiermee de druk op zijn migratiebeleid verlagen.