Naakte Venus verwijderd uit Berlijns overheidsgebouw vanwege 'seksisme'

Een klassiek bronzen beeld van de godin Venus is vorig jaar verwijderd uit de entreehal van een Berlijns federaal kantoor. De reden: het zou ‘seksistisch’ zijn. Dat meldt de Duitse krant Bild. De beslissing kwam na een klacht van de functionaris voor gelijke kansen van het betreffende overheidsbureau.
Het ging om een vroeg-18e-eeuwse kopie van de beroemde Venus de’ Medici, een Romeinse sculptuur uit de eerste eeuw voor Christus. Het beeld stond jarenlang in het gebouw van het Federaal bureau voor centrale diensten en onopgeloste eigendomskwesties in de wijk Weißensee.
Klacht op basis van gelijke kansenwet
Volgens Bild vond de gelijkheidsfunctionaris dat het tonen van het beeld in strijd was met de Federale gelijkheidswet. De naakte weergave van een vrouw werd gezien als ongepast binnen een publieke instelling. Het beeld werd daarom in juli 2023 teruggegeven aan de Federal Art Administration, die het vervolgens onderbracht in het Grassi Museum.
Museum verbaasd over besluit
Museumdirecteur Dr. Olaf Thormann snapt niets van de ophef. In een reactie aan Bild zegt hij: ‘Het is mij een raadsel hoe de Venus Medici als seksistisch kan worden gezien. Het toont geen charismatische naaktheid. Deze vermeende belediging is een vreemde interpretatie van kunst.’
Hij voegt daaraan toe: ‘Het vrouwelijk naakt, net als het mannelijk naakt, bestaat al sinds het begin van de kunstgeschiedenis. Hieruit seksisme afleiden mist het gehele perspectief op kunstgeschiedenis en, zou ik zeggen, zelfs het perspectief op iets diep menselijks.’
Schoonheid moet wijken voor ideologie
Het verwijderen van klassieke kunst omdat het niet past bij moderne ideologische opvattingen, lijkt een trend te worden. In Florence werd onlangs een beeld van een verguld bronzen zwarte vrouw van bijna vier meter geplaatst op een historisch plein. Het kunstwerk moet het ‘mannelijke overwicht’ compenseren en blijft daar tot september staan, meldt il Giornale.
De kritiek is dat dergelijke ‘gelijkheidsbeelden’ vaak worden opgedrongen, terwijl eeuwenoude kunst die schoonheid en cultuur uitdrukt wordt weggezet als problematisch.