Berlijnse leraar bedreigd: 'Jij bent homo, oprotten. Islam is hier de baas’

Oziel Inácio-Stech is leraar op een basisschool in Berlijn. Hij is homoseksueel en joods. Nu vertelt hij dat hij al jaren wordt gepest, uitgescholden en bedreigd. De leerlingen die hem lastigvallen hebben bijna allemaal een migratieachtergrond, meldt Süddeutsche Zeitung.
Tegen de Süddeutsche Zeitung zegt hij: ‘Ik leef in een nachtmerrie. Ik had nooit gedacht dit in Duitsland mee te maken.’ Inácio-Stech hield zijn privéleven eerst verborgen. ‘De ouders van veel leerlingen zijn erg religieus en komen uit traditionele culturen.’ Vijf jaar geleden besloot hij toch open te zijn over zijn huwelijk met een man. Zijn collega’s en de onderwijsvakbond steunden hem.
Homofobie en dreiging
Nadat hij uit de kast kwam als homoseksueel begonnen de problemen direct. Een leerling van 12 riep: ‘Wat, ben je homo? Ik vertel het aan de hele school.’ In mei 2023 werd een leerling met Libanese achtergrond gewelddadig. Volgens een collega maakte hij ‘grappen over homo’s’, bedreigde de leraar fysiek en schold hem uit in de klas. ‘De klas was buiten controle.’
Toen Inácio-Stech contact opnam met de moeder van de jongen, vroeg zij hem geen klacht in te dienen. Ze was bang om het gezag over haar zoon te verliezen. Hij stemde toe. Twee weken later keerde de leerling terug en riep op het schoolplein: ‘Walgelijk. Jij bent geen man’, aldus Süddeutsche Zeitung.
Leerlingen begonnen hem ook vragen te stellen over zijn seksleven. Eén vroeg: ‘Ben jij de man of de vrouw tijdens de seks?’ Een ander zei: ‘Jij bent sowieso degene die wordt geneukt.’
‘Oprotten, jij homo’
De vernederingen gingen door. Leerlingen weigerden zijn lessen. Ze riepen door de deur dat hij ‘onrein’ was. Eén leerling zei: ‘Jij bent homo, oprotten. Islam is hier de baas.’ Ook zei een leerling: ‘Christenen worden binnenkort vernietigd.’
Andere leraren herkennen het beeld. Een collega zei: ‘De islam trekt steeds grotere kringen op onze school. Wij Duitsers verzuipen hier.’ Een leerling had haar gezegd: ‘Je kunt gaan, we hebben je hier niet nodig.’ Sommige ouders wilden ook kledingregels opleggen aan vrouwelijke docenten.
Inácio-Stech kreeg uiteindelijk paniekaanvallen. Hij zit nu in therapie. Een Israëlische collega stopte met werken omdat moslimleerlingen zijn lessen boycotten.