Frankrijk slaat alarm: Moslimbroederschap blijkt diepgeworteld netwerk

Na decennia van stilzwijgen erkent Frankrijk officieel het gevaar van de Moslimbroederschap binnen zijn eigen grenzen. Een onlangs vrijgegeven inlichtingenrapport, gepubliceerd door Le Figaro, laat zien hoe een islamistisch netwerk jarenlang vrijwel ongehinderd kon uitgroeien tot een invloedrijke parallelstructuur binnen de Franse samenleving. De bevindingen zijn schokkend: van scholen en moskeeën tot sociale diensten en politieke invloed – alles wijst op een doordachte, ideologische ondermijning van de republiek.
De Franse binnenlandse veiligheidsdienst beschrijft in het 73 pagina’s tellende rapport een uiterst goed georganiseerd netwerk. De Federatie van Moslims in Frankrijk (FMF) blijkt de spil in een web van 139 officieel gelieerde gebedshuizen en nog eens 68 informele moskeeën. Samen zijn deze verspreid over 55 departementen.
Hoewel de federatie zelf slechts 53 aangesloten organisaties opgeeft, denken onderzoekers dat het werkelijke aantal rond de 280 ligt. Het netwerk bestrijkt alle levensdomeinen: van religieuze opvoeding tot islamitische financiering, van sociale hulp tot politieke lobby. De opzet is helder: “het leven van een moslim begeleiden van geboorte tot dood.”
Meer dan 4.200 scholieren zitten op 21 islamitische scholen die verbonden zijn aan de federatie, waarvan er vijf een contract hebben met de Franse staat. Eén van die scholen – het Lycée Averroès in Lille – ligt onder vuur vanwege financiering uit Qatar, Egypte en Koeweit, en vanwege lesmateriaal dat ingaat tegen de republikeinse waarden.
Daarnaast bestaan er volgens het rapport 815 actieve koranscholen, waar 66.000 minderjarigen les volgen. Een derde van deze instellingen wordt gerekend tot fundamentalistische stromingen.
Prediking 2.0: social media als wapen
Het rapport waarschuwt nadrukkelijk voor een nieuwe vorm van radicalisering: digitale prediking via sociale media. Jonge moslims worden via populaire online prekers beïnvloed door een mix van salafistische leer en het gedachtegoed van de Moslimbroederschap. Deze ‘hybride’ ideologen maken handig gebruik van platforms als YouTube, TikTok en Instagram om hun boodschap te verspreiden buiten het zicht van traditionele toezichtorganen.
Cruciaal voor hun succes is volgens de inlichtingendienst hun strategie van taqiyya – het verbergen van ware intenties. “Ze tonen een gematigd gezicht, maar bouwen ondertussen macht op in wijken, organisaties en zelfs publieke instellingen zoals de CFCM,” aldus het rapport.
Politieke islam als ideologisch project
De Moslimbroederschap zou zich volgens de dienst niet richten op integratie, maar op dominantie. Via bevolkingsgroei, sociale druk en het promoten van islamitische leefregels willen zij “de maatschappij hervormen naar sharia-normen,” stelt het rapport. Daarbij gebruiken zij juist de openheid van Europese democratieën: vrijheid van meningsuiting, religieuze tolerantie en sociale subsidies worden ingezet om een ‘anti-samenleving’ op te bouwen.
Wat ooit begon als “een spirituele optie” is uitgegroeid tot “een stille maar vernietigende ideologische aanval”, aldus het rapport.
Oogkleppen van de elite
Het rapport spreekt van decennialange verwaarlozing. Waarschuwingen van burgers, agenten en politici werden genegeerd of afgedaan als ‘islamofobie’. Tegelijkertijd kreeg de Broederschap vrij spel om met Europees belastinggeld moskeeën, scholen en instellingen op te richten.
“De dreiging van jihadistisch geweld kreeg altijd prioriteit,” staat in het rapport, “terwijl het sluipende gevaar van ideologische ondermijning werd onderschat.” Die inschattingsfout leidde tot een generatie jongeren die steeds verder radicaliseert, sociaal geïsoleerd raakt en een eigen parallelle identiteit opbouwt.
Een existentiële strijd
De conclusie van het rapport is helder: Frankrijk staat niet alleen voor een veiligheidsprobleem, maar voor een existentieel conflict. De republiek dreigt van binnenuit te worden uitgehold door een ideologie die gebruik maakt van democratische vrijheden om diezelfde democratie te ondermijnen.
De enige partij die deze dreiging volgens het rapport serieus neemt, is Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen. Toch blijven veel Europese leiders volgens de inlichtingendienst vooral gefocust op het gevaar van ‘extreemrechts’, terwijl het werkelijke gevaar zich op andere fronten manifesteert.