Advocaat pleit voor verhogen van AOW-leeftijd naar 75 jaar

De AOW-leeftijd moet fors omhoog om betaalbaar te blijven. Dat stelt Theo Gommer, managing partner bij Gommer Advocaten in De Telegraaf. Hij reageert hiermee op de waarschuwing van scheidend president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Knot stelde eerder al dat het kabinet extra moet investeren om de stijgende kosten van AOW en zorg te kunnen betalen.
In 1957 waren er vijf werkenden tegenover één AOW’er. In 2025 zal dat één op drie zijn. Tussen 2040 en 2050 wordt verwacht dat er voor iedere twee werkenden bijna één gepensioneerde is. Gommer vindt het daarom noodzakelijk dat Nederlanders veel langer blijven werken.
Pensioenleeftijd naar 75 jaar
De pensioenleeftijd steeg vanaf 2013 van 65 naar inmiddels 67 jaar en 3 maanden. Volgens Gommer is dat onvoldoende om de problemen op te lossen. Hij pleit daarom voor een snelle en stevige verhoging van de AOW-leeftijd. ‘Gewoon een AOW-leeftijd van 75 jaar in 2050 dus,’ stelt Gommer concreet voor.
Daarnaast zegt hij dat langer doorwerken sowieso nodig is. Volgens hem is vroeg stoppen met werken ‘gewoon niet houdbaar én is niet goed geweest.’ Hij noemt als voorbeeld de vroegpensioenregeling van vroeger: ‘Net zoals we onze aardgasopbrengsten hebben verjubeld, hebben we gemeend ons riante vroegpensioen en vertrekregelingen te kunnen permitteren.’
Zware beroepen aanpassen
Gommer ziet ook problemen bij zware beroepen. Mensen die fysiek zwaar werk doen, zoals stratenmakers, kunnen dat niet tot hun pensioen volhouden. Gommer vindt daarom dat zulke beroepen aangepast moeten worden. ‘Straten maken hou je niet vol tot 67 jaar, maar ook niet tot 65 of 62. Dat beroep moet je dus én anders inrichten én je moet eerder iets anders gaan doen’, zegt hij.
Hij heeft daar ook al een oplossing voor tegenover De Telegraaf: arbeidsmigranten. ‘Laat de (arbeids)immigranten de eerste jaren dat ze hier zijn dat werk maar doen… Velen blijven immers ook niet zo lang hier, zeker de arbeidsmigranten niet’, aldus Gommer.