Richard de Mos overweegt rechtszaak: 'Zes jaar lang beschadigd en niemand zei sorry'

Richard de Mos, partijleider van Hart voor Den Haag, overweegt juridische stappen tegen personen of instanties die volgens hem verantwoordelijk zijn voor zijn politieke en persoonlijke beschadiging tijdens de jarenlange vervolging wegens vermeende corruptie. Dat zei hij in een interview op de radio, waarin hij zich fel uitliet over het uitblijven van excuses, herstel of verantwoordelijkheid vanuit het Haagse stadhuis.
De Mos, die in twee rechtszaken werd vrijgesproken, stelt dat hij op geen enkel moment steun heeft ervaren van het college of de gemeenteraad. “Ik heb nooit liefde gevoeld van het college, ook niet van de raad”, zei hij. Sinds zijn vrijspraak probeert hij naar eigen zeggen al een jaar in goed overleg tot een oplossing te komen, maar dat blijkt vruchteloos. “Als mensen dan zeggen: ‘stel je niet zo aan, loop even door’, dan zeg ik: zo ga je niet met mensen om.”
De voormalig wethouder benadrukt de impact die de affaire op hem en zijn partij heeft gehad. “Ik ben twee ton kwijt aan juridische kosten, uit eigen zak. Mijn partij is vijf jaar uitgesloten van de coalitie. Ik heb zes jaar wakker gelegen.” Volgens De Mos kan dat niet zomaar vergeten worden: “Als je onterecht bent beschadigd, dan moet dat worden hersteld. Punt.” Hoewel hij nog niet publiekelijk aangeeft wie hij verantwoordelijk acht, zegt De Mos dat hij “een aardig eind op streek” is in zijn zoektocht naar de waarheid. Hij wil pas namen noemen als hij absolute zekerheid heeft. Mocht er geen schikking of genoegdoening komen, dan is een rechtszaak volgens hem onvermijdelijk. “Dat wordt vervelend, mensen zullen misschien openbaar gehoord worden. Dat worden geen leuke dingen. Maar dan kiezen zij daarvoor.”
De politicus beschrijft zijn ervaring als traumatisch. In 24 uur tijd werd hij uit zijn functie als wethouder gezet, zonder juridische bijstand vanuit de gemeente. “Ze hebben me voor de bus gegooid en gezegd: zoek het zelf maar uit.”
Volgens De Mos is het onbestaanbaar dat de verantwoordelijken zich achter gesloten deuren blijven verschuilen. “De zaak moet worden afgesloten. Liefst met erkenning en excuses. Maar als dat niet gebeurt, dan wordt het een rechtszaak. En dan komt alles op tafel.”
6 jaar gecriminaliseerd, kapot geframed, ook vanuit het stadhuis. Als wethouder nul juridische bijstand gehad bij onterechte beschuldigingen. Een jaar met het college van B&W geprobeerd excuses en/of genoegdoening te krijgen. 0 op het rekest! Een rechtszaak is onvermijdelijk. pic.twitter.com/oZnTC9Jn0O
— Hart voor Den Haag 💚💛 (@Hartv00rDenHaag) July 7, 2025