OM gaat Marco Kroon niet vervolgen; stelt 'herstelgesprek' voor

Het Openbaar Ministerie seponeert zowel de zaken tegen vijf demonstranten als de aangifte tegen majoor Marco Kroon. De beslissing volgt na het incident tijdens de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei in Wageningen, waar demonstranten een toespraak wilden verstoren en Kroon fysiek ingreep.
Tijdens de herdenkingsplechtigheid op het 5 Mei Plein in Wageningen drongen twee personen voorbij de afzetting tijdens een toespraak van de minister. De demonstranten wilden een banner tonen. Vijf personen werden aangehouden, maar volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd die vervolging rechtvaardigen. “Elke zaak wordt afzonderlijk beoordeeld”, aldus het OM, dat benadrukt terughoudend te zijn in het vervolgen van demonstranten.
Het demonstratierecht is verankerd in artikel 9 van de Grondwet en wordt beschermd door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (artikelen 10 en 11). In de afweging keek het OM ook naar eerdere rechterlijke uitspraken rond demonstraties.
Majoor Marco Kroon, voormalig drager van de Militaire Willems-Orde, zat als eregast op de eerste rij en greep in toen de demonstranten het plein betraden. Hij greep een van hen vast en sleurde hem naar de afzetting. De demonstranten deden daarop aangifte tegen Kroon.
Ook die aangifte leidt niet tot vervolging. Volgens het OM was het optreden van Kroon te voortvarend en had hij het aan de politie moeten overlaten. Toch is het handelen van Kroon “gezien de omstandigheden voorstelbaar”. Het was niet meteen duidelijk of de demonstranten kwaad in de zin hadden. De veiligheid van aanwezigen, inclusief de minister en andere genodigden, stond op het spel.
Het OM stelt daarbij nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is dat burgers demonstranten fysiek aanpakken. “Het optreden van de politie is in zulke gevallen het geëigende middel.” Het OM noemt het belangrijk dat beide partijen zich bewust zijn van elkaars intenties. De demonstranten wilden gebruikmaken van hun grondrecht om te betogen. Kroon daarentegen wilde de plechtigheid beschermen tegen verstoring. Het Openbaar Ministerie stelt een herstelgesprek voor tussen de betrokkenen, en is bereid dit gesprek te faciliteren.