Gheorghe Piperea legt motie van wantrouwen tegen Von der Leyen uit: ‘EU dreigt op Sovjet-Unie te gaan lijken’

Het Europees Parlement debatteert deze week over een motie van wantrouwen tegen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De motie is ingediend door de Roemeense Europarlementariër Gheorghe Piperea (AUF). Hij beschuldigt Von der Leyen van corruptie, machtsmisbruik en het ondermijnen van democratische controle.
Een van de belangrijkste aanleidingen is het zogenaamde Pfizer-gate. Von der Leyen zou via persoonlijke sms'jes geheime deals hebben gesloten met de top van farmaceut Pfizer, ter waarde van tientallen miljarden euro’s. De inhoud van die berichten blijft geheim, ondanks een uitspraak van het Europees Hof van Justitie die volledige openbaarmaking vereist.
“Dat is niet alleen een gebrek aan transparantie, het is een directe schending van de rechtsstaat”, stelt Piperea.
Ook de oprichting van een Europees defensiefonds van 150 miljard euro is onderdeel van de kritiek. Von der Leyen gebruikte noodwetgeving, bedoeld voor acute crisissituaties, om dit plan buiten het parlement om goed te keuren. Piperea noemt dit "een juridische truc om democratische controle te ontwijken". De juridische commissie van het parlement, waar Piperea zelf lid van is, concludeerde dat de Commissie hiermee buiten haar mandaat trad.
Het parlement besloot daarop een rechtszaak aan te spannen tegen de Europese Commissie bij het Europees Hof van Justitie. Volgens Piperea is dit nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de EU.
“Dit is geen symbolische stap. Het Parlement zegt hiermee: tot hier en niet verder.”
Piperea komt uit Roemenië en spreekt uit ervaring. Hij waarschuwt voor een Europa dat zich ontwikkelt tot een gecentraliseerd machtsblok zonder controle. “We hebben 45 jaar onder Sovjetinvloed geleefd. Wij willen dit nooit meer meemaken. En toch zien we nu dezelfde dynamiek: één leider die alles beslist, zonder transparantie, zonder debat.”
Volgens Piperea gebruikt Von der Leyen angst als politiek gereedschap. Tijdens corona, het klimaatdebat en de oorlog in Oekraïne wordt telkens een crisis aangewezen – waarna Von der Leyen zichzelf als redder presenteert.
“Als je gehoorzaamt, krijg je geld en posities. Als je weigert, word je bestraft. Dit is geen volwassen democratie. Dit is manipulatie.”