Franse regering wil feestdagen schrappen om miljarden te bezuinigen

De Franse regering heeft een omstreden voorstel gedaan om de overheidsbegroting te verlichten: twee nationale feestdagen schrappen. Premier François Bayrou wil onder meer Tweede Paasdag en 8 mei, de Franse Bevrijdingsdag, afschaffen. Het plan moet enkele miljarden euro’s opleveren, maar stuit op felle weerstand in het hele politieke spectrum.
Het voorstel maakt deel uit van een bezuinigingspakket van bijna 44 miljard euro voor het jaar 2026. Frankrijk staat onder druk: het begrotingstekort is hoog en de NAVO-norm dwingt tot extra defensie-uitgaven. Premier Bayrou kondigde daarom een reeks maatregelen aan, waarvan de inperking van vrije dagen verreweg de meest besproken is.
Volgens Bayrou zijn Tweede Paasdag en 8 mei geschikt om te schrappen. De eerste zou “geen religieuze betekenis” hebben en mei zou volgens hem “al vol zitten met feestdagen”. Hij voegde daaraan toe dat het voorstel flexibel is: “Ik sta ook open voor andere dagen.”
Maar de reacties zijn vernietigend. De Communistische Partij noemt het plan “bendegeweld” en zegt dat de regering de Fransen “gratis en voor niets wil laten werken”. De rechts-nationalistische partij Rassemblement National spreekt van een “rode lijn die is overschreden”. Ook de socialisten verwerpen het voorstel en noemen het “onaanvaardbaar”. Vooral de afschaffing van 8 mei ligt gevoelig. Die dag markeert de Franse bevrijding in 1945 en is diep verankerd in de nationale herinnering. Het schrappen van deze dag wordt door critici gezien als aantasting van het collectieve geheugen.
Frankrijk telt momenteel elf officiële feestdagen. Als het voorstel wordt aangenomen, blijven er nog negen over. Dat zou volgens de Franse zender BFMTV het laagste aantal feestdagen in de Europese Unie betekenen. Nederland heeft, ter vergelijking, ook elf erkende feestdagen.
Bayrou loopt met dit voorstel politiek risico. Hij heeft geen meerderheid in het parlement en is afhankelijk van steun van andere partijen. De Franse krant Le Monde benadrukt dat “bezuinigingen zelden populair zijn”, maar noemt het tegelijk “essentieel dat Bayrou brede steun weet te vinden”.