Cijfers onthullen: oversterfte zit vooral bij gevaccineerden

Een analyse van CBS-sterftecijfers en vaccinatiegegevens uit de CIMS-database laat een opvallend patroon zien: de oversterfte sinds 2021 lijkt vooral voor te komen bij gevaccineerden. Daarmee komt de conclusie van het Nivel, dat juist spreekt van oversterfte onder ongevaccineerden, in een ander daglicht te staan. Het verschil kan grotendeels worden verklaard door twee factoren: het Healthy Vaccinee Effect (HVE) en een forse registratieachterstand in CIMS van bijna 30 procent.
Deze conclusie komt naar voren na onderzoek van de data-analisten Herman Steigstra en Anton Theunissen. Zij baseren hun bevindingen op overheidscijfers en openbaar gemaakte documenten via de Woo-regeling, gepubliceerd in hun artikel.
Volgens een Woo-document van het ministerie van Volksgezondheid is 29,7 procent van de vaccinaties door huisartsen niet geregistreerd in CIMS. Hierdoor werden gevaccineerde mensen administratief als ongevaccineerd aangemerkt. Als die personen overleden, kwamen zij in de statistieken van ongevaccineerden terecht. Dat vertekent de cijfers aanzienlijk, stellen Steigstra en Theunissen. Bij een vaccinatiegraad van 80 procent en zo’n grote achterstand wordt een veel te groot deel van de oversterfte toegeschreven aan de verkeerde groep.
Een simpele berekening laat zien wat dit doet met de data. Van elke 100 mensen zijn er in werkelijkheid 80 gevaccineerd. Door de 29,7 procent registratieachterstand wordt dat administratief herleid tot 56 als gevaccineerd en 44 als ongevaccineerd. De schijnbare oversterfte bij ongevaccineerden wordt daardoor tot wel 3,5 keer overdreven.
Healthy Vaccinee Effect
Daarbovenop komt het HVE: een internationaal erkend statistisch fenomeen waarbij mensen die zich wel laten vaccineren gemiddeld gezonder zijn dan mensen die dat niet doen. Vooral zieke mensen worden vaak uitgesloten van vaccinatie, of besluiten het niet te doen. Daardoor is de ongevaccineerde groep gemiddeld zwakker en overlijdt sneller. In de eerste weken na vaccinatie is daardoor een onnatuurlijk lage sterfte onder gevaccineerden en een schijnbaar hoge sterfte onder ongevaccineerden.
Ruwe CIMS-data wijst andere kant op
De grafieken in het artikel van Steigstra en Theunissen zijn gebaseerd op ruwe gegevens uit CIMS, zonder correcties. Ze laten iets opvallends zien. Niet de ongevaccineerden, maar juist de gevaccineerden laten een hogere sterfte zien in 2022, vooral na het voorjaar wanneer de registratieachterstanden volgens het RIVM zijn ingelopen. De auteurs stellen dat er vanaf dat moment een structurele oversterfte van ongeveer 10 procent zichtbaar is onder gevaccineerden van 71 tot 81 jaar.
Geen ruimte meer voor oversterfte bij ongevaccineerden
Als zowel de registratieachterstand als het HVE worden meegewogen, blijft er volgens de auteurs geen statistische ruimte over voor oversterfte bij ongevaccineerden. Zeker niet na medio 2022, toen zowel het HVE begon uit te doven als de registratie grotendeels op orde was. Daarbij komt dat het aantal ongevaccineerden na correctie nog slechts een klein deel van de bevolking uitmaakt, en dus statistisch weinig gewicht heeft.
De analyse van Steigstra en Theunissen wijst erop dat de oversterfte in Nederland sinds 2021 vermoedelijk niet ligt bij ongevaccineerden, zoals het Nivel stelde, maar juist bij gevaccineerden. Die bevinding is niet gebaseerd op aannames, maar op ruwe sterftecijfers uit het CBS en vaccinatiegegevens uit CIMS, gecombineerd met erkende statistische principes.
Het Nivel-rapport houdt geen rekening met deze datavervuiling, stellen Steigstra en Theunissen. Hierdoor worden beleidsconclusies gebaseerd op mogelijk foutieve aannames. Volgens de auteurs is dat onhoudbaar: “De sterfte bij ongevaccineerden wordt volledig verklaard door het HVE en de registratieachterstand.”
Bijwerkingen na coronavaccin
Momenteel vinden allerlei onderzoeken plaats naar de bijwerkingen van coronavaccins, met soms opvallende conclusies. Kinderen die een coronavaccin hebben gekregen, bijvoorbeeld tot 40 procent vaker een auto-immuunziekte te ontwikkelen dan kinderen die niet zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder bijna een half miljoen Israëlische kinderen en jongeren.
Daarnaast roept een recente medische studie uit Israël vragen op over de veiligheid van mRNA-coronavaccins tijdens het begin van een zwangerschap. Onderzoekers ontdekten een opvallende toename van het aantal spontane miskramen bij vrouwen die zich lieten vaccineren met een mRNA-vaccin, zoals Pfizer, in het eerste trimester. Ook toont een grootschalige data-analyse uit Tsjechië dat vrouwen die vóór hun zwangerschap een coronavaccin kregen, aanzienlijk minder vaak een kind kregen dan vrouwen die ongevaccineerd waren.
Tot slot is er een mogelijke link met tumoren. Een groeiend aantal wetenschappelijke publicaties onderzoekt of mRNA-vaccins tegen corona indirect invloed kunnen hebben op het ontstaan of versnellen van kanker. Hoewel er geen causaal verband is aangetoond, klinkt de roep om verder onderzoek steeds luider.