Nederlanders massaal tegen blokkade op terugsturen mannelijke asielzoekers naar België

Een ruime meerderheid van de Nederlanders begrijpt niet waarom ons land geen alleenstaande mannelijke asielzoekers meer mag terugsturen naar België. Dat blijkt uit een peiling van Hart van Nederland onder ruim 2000 deelnemers, naar aanleiding van een recente uitspraak van de Raad van State.
Volgens de Raad van State dreigen alleenstaande mannelijke asielzoekers in België op straat te belanden. Daarom oordeelde de hoogste bestuursrechter vorige week dat Nederland hun asielaanvraag voortaan zelf moet behandelen. België zou de mensenrechten schenden door geen toegang te bieden tot basisvoorzieningen als onderdak, sanitaire voorzieningen en voedsel.
Maar 78 procent van de ondervraagden vindt het onterecht dat Nederland deze groep niet langer mag terugsturen. Slechts 4 procent zegt zich geen zorgen te maken of de uitspraak niet erg te vinden. Een grote meerderheid (82 procent) vreest bovendien dat dit besluit leidt tot een nieuwe toestroom van asielzoekers die zich eerst in België melden, maar vervolgens naar Nederland komen.
In maart 2023 oordeelde de Raad van State nog dat Nederland mannelijke asielzoekers wel degelijk mocht terugsturen naar België, ondanks het feit dat ook toen al sprake was van tekorten in de opvang. België beloofde destijds de situatie te verbeteren. De rechter spreekt nu echter van een "systeemfalen" en "onverschilligheid" aan Belgische zijde, omdat er geen serieuze verbeteringen zijn doorgevoerd en er ook geen uitzicht is op uitbreiding van de opvangcapaciteit.
Het gevolg: Nederland moet de asielaanvragen zelf gaan behandelen. Dit terwijl de Dublinverordening juist bepaalt dat het eerste EU-land waar iemand asiel aanvraagt, verantwoordelijk is voor de procedure.